Az európai bankok megsegítésén töri a fejét Merkel és Sarkozy

Euro, Euró, svájci frank, forint, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, krízis, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Rendkívüli találkozón egyeztet vasárnap délután Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök. A héten egyre nőtt az aggodalom, hogy az európai bankok nem bírják az európai adósságválság jelentette nyomást, így feltőkésítésük egyre sürgetőbb. A két vezető ugyanakkor máshogy képzeli el ezt a folyamatot, ahogy abban sem értenek egyet, hozzányúljanak-e ebben a helyzetben a közös európai mentőalaphoz.
Vágólapra másolva!

Berlinbe utazik vasárnap Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy Angela Merkel német kancellárral az eurózóna adósságválságáról egyeztessenek. A megbeszélés feltehetően főként Görögország helyzetéről fog szólni - tudta meg a BBC francia kormányzati forrásból. A névtelenséget kérő tisztségviselő szerint valószínűleg szóba kerül a francia-belga Dexia Bank helyzete is, amely az adósságválság első európai áldozata lehet.

A napokban mindkét európai vezető találkozott az IMF elnökével, Christine Lagarde-dal. Az IMF-vezető berlini tárgyalásán nemcsak Merkel, hanem a Világbankot vezető Robert Zoellick is részt vett - írja a BBC.

A francia-német egyeztetés hátterében az áll, hogy a két ország eddig nem tudott egyetérteni az európai bankok feltőkésítésének mikéntjében. Elemzők szerint 100-200 milliárd euróra van szükség ahhoz, hogy a megerősített bankok át tudják vészelni az adósságválságot. A BBC úgy tudja, Franciaország az eurózóna közös mentőalapjából - az Európai Pénzügyi Stabilitási Alapból (EFSF) - használna fel összegeket a saját bankjai feltőkésítéséhez, miközben Németország szerint az alapban levő pénzhez csak a legvégső esetben szabad hozzányúlni.

A két ország közötti másik vita arról szól, milyen feltételekkel engedélyezzék az EFSF forrásainak felhasználását a tagállamok számára. Franciaország nem szabályozná túl a kérdést, Németország viszont azt szeretné, ha minden tagállam számára csak meghatározott összeg lenne elérhető, és előírna egy határidőt is a kötvényvásárlásra - írja a BBC a német Handelsblattra hivatkozva.

A francia bankok kifejezetten érzékenyek a görög, az olasz és a spanyol eladósodás alakulására, így a francia kormány szeretné elkerülni, hogy ismét elengedjék Görögország adósságának egy részét. Egy ilyen lépés akár bankválságot is okozhatna Európában. "Biztosítanunk kell, hogy a bankok megfelelő tőkével rendelkezzenek a nagyon valószínű görög adósságelengedés esetére" - nyilatkozta a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Miközben folytatódnak a tárgyalások egy újabb görög segélycsomagról - az ország ugyanis november közepére kifuthat a pénzből -, Schauble szerint "nagy az esélye annak, hogy a válság tovább mélyül és szélesedik".

A Fitch nemzetközi adósminősítő pénteken lerontotta Spanyolország és Olaszország besorolását, a Moody's pedig ugyanezt tette 12 angol és 9 portugál bankkal. Az események erősítették a bankok ellenálló-képességével kapcsolatos aggodalmakat és a lehetséges európai bankválság miatti félelmeket.

November elején, a Cannes-ban tartott G20-találkozón a világ vezetői feltehetően újabb egyeztetett lépéseket jelentenek be a válság kezelésére.