Rekordszinten a magyar devizatartalék

Vágólapra másolva!
A tavaly év végi állományhoz képest szeptember végére több mint ötezermilliárd euróval nőttek, és 37,637 milliárd eurós rekordra emelkedtek a magyar devizatartalékok.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 1,210 milliárd euróval nőttek az ország devizatartalékai augusztushoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett előzetes adataiból. A szeptemberi tartalékok meghaladták a májusban regisztrált 37,637 milliárd eurós rekordot. A múlt hónap végén 38,764 milliárd euróra rúgtak a tartalékok, 5,088 milliárd euróval haladták meg az egy évvel korábbit.

A tavaly év végi állományhoz képest szeptember végére a tartalékok 5,0898 milliárd euróval nőttek. A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény.

Júliusban csak 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

A júniusi kötvénytörlesztés után hasonlóan egy milliárdos kötvény visszafizetése októberben lesz esedékes és novemberben kerül sor 2 milliárd euró visszafizetésére az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

A magánnyugdíjpénztáraktól a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyonába átvett devizaeszközökből július végéig 145 milliárd forintot, mintegy 540 millió eurónyit értékesített a magyar állam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elérhető legfrissebb adatai szerint.

Magyarországon a devizatartalék tartásának több célja is van. A kormányzat devizaszámláinak vezetésén túl a legfontosabb az, hogy a jegybank a devizatartalékkal, mint eszközzel demonstrálja a pénzügyi piacokat érő sokkok ellensúlyozására irányuló szándékát és a képességét. A másik fontos cél a forint védelme, a tartalék ugyanis egy esetleges devizapiaci beavatkozáshoz biztosít forrást - egyfajta pajzsról van szó, ha az országot kinézik maguknak a befektetők.