PwC: A kiszámíthatatlanság rosszabb, mint a magas adók

Munka, számítógép előtt ülő irodai alkalmazott, finanszírozás, adminisztráciuó
Vágólapra másolva!
A jól működő cégek is folyamatosan küzdenek a jogszabályi környezet változásaival, ami visszaveti a gazdaság teljesítményét, mivel a rövid távon gondolkodó cégek nem beruháznak. A PricewaterhouseCoopers tanácsadó szerint olyan adórendszer lenne kedvező a vállalkozásoknak, ami a már létrejött értékekből venne el, nem akkor, amikor a vállalkozó még nem tudhatja, megtérül-e befektetése.
Vágólapra másolva!

A vállalkozásbarát környezet kialakítása nem csak az adminisztráció és az adók mértékének csökkentéséből áll, fontosabb a kiszámíthatóság és az adóterhelési pontok jobb eloszlása a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó iroda szerint.

"A kiszámíthatatlan gazdasági környezet rosszabb, mint a magas adók" - állította Erdős Gabriella, a PwC adótanácsadó cégtársa. Véleménye szerint a hazai vállalkozások nap, mint nap alkalmazkodnak a változó gazdasági környezethez, azonban a túl sok változás nem segíti a kiszámítható tervezést. Tapasztalatuk szerint sokan vannak, akik elkezdenek "a mának élni", ilyenkor nem beruháznak, és ez nem segíti a magyarországi gazdasági fellendülést.

Azok a cégek is, amelyek stratégailag átgondoltan és jogkövetően működnek, folyamatosan megküzdenek a kihívásokkal. Példaként említette, hogy ha adószabályozási változások történnek, olyan változtatásokat is meg kell oldaniuk, mint a könyvelő-, bérszámfejtő programok cseréje, de ezek nem mennek egyik pillanatról a másikra.

Kevésbé agresszívan, de hatékonyabban

A kormány bürokráciacsökkentést ígért a vállalkozásoknak, áprilisban egy összesen 500 milliárd forint értékű csomagról beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Bár az első lépcsőben egyszerűsödött az adatszolgáltatás, Erdős Gabriella szerint a adatszolgáltatási kötelezettségeket tovább kellene ésszerűsíteni, hogy egy-egy adatot ne kelljen tucatnyi bevallásban feltüntetni. Ezután, amennyiben a bürokráciacsökkentés megvalósul, valóban javulhat a vállalkozói kultúra színvonala - tette hozzá.

Az adószakértő szerint a vállalkozásbarát adórendszerben az állam abból az értékből vesz el, amely már létrejött. A fogyasztást vagy a profitot terhelő adók ilyenek, mivel az adó alapja egy már létrejött érték. Ezzel szemben a nem vállalkozásbarát adót akkor veti ki az állam az értékteremtési folyamatban, amikor a vállalkozó még nem lehet biztos abban, hogy a tevékenysége megtérül. Erdős Gabriella ilyennek nevezte a helyi iparűzési adót, illetve a munkát terhelő költségeket.

A PwC tanácsadója javítana az állami adóellenőrzés minőségén is: szerinte az adóhatóságnak nem csak az lenne a feladata, hogy behajtson, hanem hogy ellenőrizzen is "kevésbé agresszívan, de hatékonyabban".

Győri nyitás

A PwC ezzel együtt lát fejlődési pontot, ezt jelzi, hogy a tanácsadó szeptemberben nyitotta meg Győrben első regionális irodáját. Az irodanyitás oka a cég szerint az, hogy a fejlődő város nagy számban vonzza a vállalkozásokat. "Pezsgő vállalkozási élet tapasztalható" - mondta Lett Kornélia, a győri iroda vezetője. Szerinte az elmúlt 20 évben kialakult és felépült Magyarországon az a sikeres vállalkozói kör, amely hosszú távon tervez a piacon és növekedésük miatt a PwC számára potenciális üzleti partnerek lehetnek.

A hazai cégek életében a gyors növekedés komoly kihívás is egyben, mivel a gyakran kis családi vállalkozásból többmilliárdos árbevételű vállalattá növő szervezetek nem könnyen felelnek meg a nagyobb forgalom igényeinek. "A kisvállalkozó egy személyben tulajdonos, menedzser és szakember, a növekedéssel azonban ezeket a funkciókat külön kell választani" - mondta Lett Kornélia. Így a vállalkozások rugalmasabban, a piaci és az általános gazdasági környezetre gyorsabban reagálva képesek sikeresen működni.