Leminősítette Olaszországot és Spanyolországot is a Fitch

Vágólapra másolva!
Olaszországot és Spanyolországot is leminősítette pénteken a Fitch Ratings, az egyre intenzívebbé váló euróövezeti adósságválság hatásaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Fitch Ratings "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra változtatta, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton.

Olaszország esetében a cég azzal indokolta a leminősítést, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé válása nagy pénzügyi és gazdasági sokkot jelent, amely gyengíti Olaszország szuverén kockázati profilját. Spanyolország leminősítésének indoklásában a cég az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemeli azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire.

Kedden a Moody's egyszerre három fokozattal rontotta Olaszország kormánykötvény-besorolását, szintén a nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok finanszírozási kockázataira hivatkozva.

A Moody's vizsgálja Belgiumot is

Péntek este, az európai és amerikai piaci zárások után a Moody's Londonban bejelentette, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az ugyancsak euróövezeti tag Belgium hazai és külső szuverén kötvényadósságainak "Aa1" szintű, szintén magasan elsőrendű besorolását.

A lépést a hitelminősítő - a múlt heti olasz leminősítéshez hasonlóan - azzal a véleményével indokolta, hogy érdemben nőttek a nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok, köztük Belgium hosszú távú finanszírozási kockázatai. A hitelminősítő szerint ugyanakkor Belgium adósi megítélésének erősségei közé tartozik a belga gazdaság nettó hitelezői státusa, a magas megtakarítási ráta és a jelentősebb strukturális egyensúlytalanságok hiánya.