Spekuláció állhat a forintot gyengítő pletykák mögött az ING elemzője szerint

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt a devizapiacon elterjedt egy pletyka, amely szerint a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolhatják Magyarországot a hitelminősítők. Az [origo]-nak nyilatkozó devizapiaci szakértő szerint nem lenne indokolt egy esetleges leminősítés. A helyzeten azonban nem segít, hogy már szerdán előre magyarázkodott a kormány egy leminősítés miatt.
Vágólapra másolva!

A forint péntek délelőtt két forintot gyengült, miután a devizapiacon elterjedt egy híresztelés, amely szerint leminősíthetik Magyarországot - írja a Portfolio.hu online üzleti újság. "Valóban elterjedtek pletykák a devizapiacon Magyarország esetleges leminősítéséről és a bóvlikategóriába kerülésről, de szerintem nem reális egy ilyen lépés. Sokkal inkább spekuláció lehet a háttérben" - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője.

A Fitch decemberi leminősítése óta a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő cég - a Moody's, a Standard&Poor's és a Fitch Ratings - egy osztályzattal a befektetésre nem ajánlott - bóvlikategória - fölött tartja Magyarország besorolását.

Nem valószínű

"A kormány devizahitelek piacinál alacsonyabb árfolyamon való végtörlesztésére lehetőséget nyújtó lépését kockázatosnak ítélik a hitelminősítők, ám nem tudjuk, mi lesz az intézkedés eredménye. Nem tudni pontosan, hányan fognak végtörleszteni, és az pontosan mekkora veszteséget okoz a bankrendszernek, vagyis milyen szinten sérülhet a stabilitás.

A befektetésre nem ajánlott, a pénzügyi szakzsargonban bóvlikategóriába történő leminősítés komoly felelősség, ezt csak összetett, megfontolt vizsgálat után szokták meglépni a hitelminősítők" - tette hozzá Kolba. "Persze elképzelhető, hogy mégis megtörténik, de az a hitelminősítők eddigi gyakorlata alapján mindenképpen meglepő lenne" - fogalmazott a szakértő. Kolba szerint sokkal inkább az állhat a háttérben, hogy a pletykákat terjesztő külföldi nagybankok ezzel forintgyengülést és kamatemelést akarnak elérni, hogy a korábbinál magasabb áron tudják eladni az eurójukat a piacon, és ezzel többletnyereségre tegyenek szert" - tette hozzá.

A kormány magyarázkodik

Bár a leminősítésről még semmilyen hivatalos információ nem jelent meg, a kormány már szerdán előre magyarázkodott. A kormányszóvivői iroda szerint a kormány álláspontja határozott abban, hogy egy esetleges országleminősítés okai nem vezethetők vissza Magyarország jelenlegi gazdasági-pénzügyi helyzetére. A szövegben nem volt szó arról, hogy van-e a kormánynak konkrét információja egy esetleges közelgő leminősítésről. Erre vonatkozó jelzés az utóbbi hetekben nem érkezett a nagy nemzetközi hitelminősítőktől, melyeknél azonban egyformán az esetleges leminősítést valószínűsítő negatív kilátás van érvényben a magyar adósosztályzatra, és a Standard and Poor's és a Moody's októberben vizsgálja felül a magyar besorolást.

Egy esetleges bóvlivá minősítés nagyban rontaná a magyar eszközök - köztük a forint és az állampapírok - megítélését, de nem csak hangulati hatásokkal kellene számolni. Számos befektetési alap szabályzata, illetve az ezen alapokra vonatkozó pénzügyi jogszabályok ugyanis megtiltják, hogy az alapkezelők bóvlikategóriába eső termékekbe fektessenek.

A leminősítésből adódó piaci hatás várhatóan forintgyengülést okozna, emiatt elképzelhető lehet egy kamatemelés, ami az amúgy is gyengén teljesítő gazdaságot még jobban visszafogná, nem beszélve arról, hogy a bóvlikategóriában az új államkötvényeket csak magas kamat mellett lehet kibocsátani, aminek következtében nőnek az állam kamatkiadásai is.