Kibővítené az NGM az adónyomozók jogköreit

NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az adóhatóság nyomozói bűnüldözési feladataik teljesítése érdekében a jelenleg törvényben foglaltnál szélesebb jogkörrel rendelkeznek majd, ha a parlament megszavazza a gazdasági miniszter által pénteken benyújtott törvénymódosítási javaslatot. Az indoklás szerint erre a rendőrségi törvénnyel való összehangolás miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtotta a parlamentnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosítását. A jogszabály módosítását a javaslat indoklása szerint a NAV január 1-jével történt megalakulása óta felvetődött gyakorlati problémák, valamint az időközben lezajlott jogszabály-módosításokkal való összhang megteremtése tette szükségessé.

Az egyik legérdekesebb változtatás az adóhatóság nyomozóinak titkos információgyűjtési jogosultságait bővíti, illetve pontosítja. kmondja például, hogy bűnüldözési feladataik teljesítése érdekében hírközlési rendszerekből és egyéb adattároló eszközökből információt gyűjthetnek - ez eddig nem szerepelt a törvényben.

A javaslat pontosítja, hogy bírói engedéllyel, súlyos bűncselekmények esetében, esetenként még a nyomozás elrendelése előtt, mit tehetnek a nyomozók. Eszerint titokban átkutathatnak magánlakást és telephelyet, technikai eszközök segítségével megfigyelhetik és rögzíthetik az ott történteket, felbonthatnak postai küldeményeket, valamint megismerhetnek és rögzíthetnek számítástechnikai eszköz vagy rendszer útján továbbított vagy azon tárolt adatokat.

"Magánlakásnak minősül a lakás (üdülő, nyaraló vagy a lakás céljára használt egyéb helyiség, létesítmény, tárgy), az ahhoz tartozó nem lakás céljára szolgáló helyiség, létesítmény, bekerített terület, továbbá a nyilvános vagy a közönség részére nyitva álló helyen kívül minden más helyiség vagy terület is" - áll a szövegben.

Ugyancsak bekerülne a törvénybe a beterjesztő szándéka szerint, hogy a távközlési szolgáltató, valamint a postai szervezet köteles - a feladatkörébe tartozó esetben - segítséget adni egy levél felbontásához is.

Mindezzel a törvényjavaslat a titkos információgyűjtésre vonatkozó rendelkezéseket összhangba hozza a büntetőeljárási és a rendőrségről szóló törvény 2010. év végi vonatkozó módosításaival. "Indokolatlan ugyanis a pénzügyi nyomozók eszközrendszerének szűkebb körben való meghatározása".

A javaslat rendelkezik az adóhivatali dolgozók és a pénzügyőrök illetményének összehangolásáról is, mivel a két hatóság év elejei összevonásakor a szabályozás nem vette kellően figyelembe a két szféra sajátos jellemzőit, így a pénzügyőrök illetményénél elmaradt a megszokott, beosztáshoz kötött kiegészítés.