Az uniós bankhatóság felülvizsgálja a banki stresszteszteket

Vágólapra másolva!
Az Európai Bankhatóság nemcsak a romló gazdasági körülményekhez igazítja majd a tesztet, hanem elképzelhető, hogy egy teljes államcsődöt tartalmazó forgatókönyvről is készít egy jelentést - közölte a Dow Jones hírügynökség egy meg nem nevezett európai uniós forrásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió kormányai arra kérték fel az európai banki stresszvizsgálatokat végrehajtó Európai Bankhatóságot (EBA), hogy vizsgálja felül nyári tesztjeinek eredményeit, hogy azok jobban tükrözzék a romló gazdasági kilátásokat - mondta egy közelebbről meg nem nevezett európai uniós forrás a Dow Jones üzleti hírügynökségnek pénteken.

A forrás szerint a gazdasági és pénzügyminiszterek keddi ülésén már szó volt az újabb tesztekről, és a kormányzatok képviselői egy csütörtöki szakmai értekezletet követően kérték fel az EBA-t a feladatra. A szervezetnek az euróövezeti vezetők október 17-i üléséig kellene végrehajtani a szigorított vizsgálatokat.

A hírügynökség értesülése szerint az EBA nemcsak a romló gazdasági körülményekhez igazítja majd a tesztet, hanem felülvizsgálja a teljesítéshez szükséges minimum tőkemegfelelési rátát is, továbbá megvizsgálja annak szükségességét, hogy egy teljes államcsődöt tartalmazó forgatókönyvről is készüljön jelentés.

Az idei stresszteszteken az EBA azt modellezte, hogy a bankok képesek volnának-e gazdasági visszaesés idején két éven keresztül 5 százalék felett tartani az úgynevezett elsődleges alapvető tőkéjüket. Az eredmények alapján a 90 vizsgált bankból nyolc elbukott. Az egyes bankok tájékoztatásai alapján öt spanyol, két görög és egy osztrák bank, a Volksbank bukott meg a stresszteszten. A közzétett eredmények alapján 16 európai pénzintézetnek volt 5-6 százalék közötti alacsony, de elégséges tőkemegfelelési mutatója. Ezek között hét spanyol, két német, két görög és két portugál bank volt.

A nyári vizsgálatot követően számos kritika érte az EBA-t, mivel modelljei nem feltételeztek egy jelentősebb görög államcsődöt, illetve annak esetleges tovagyűrűző hatásait. Így - befektetők szerint - az egy évvel korábbi stresszvizsgálatokhoz hasonlóan túlságosan enyhe volt, kevés valódi információt tartalmazott az EBA jelentése.