Lassuló magyar gazdaságot vetít előre az ipar teljesítménye

Vágólapra másolva!
Idén augusztusban 4,4 százalékkal bővült az ipari termelés az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva, a júliusi adatokhoz képest azonban 1,3 százalékos visszaesés történt - közölte az előzetes adatokat a KSH. A számok elmaradnak a várakozásoktól, a havi mutatók alapján arra lehet számítani, hogy a GDP negyedéves alapon már az idei harmadik negyedévben csökkenhet.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok alapján az ipari termelés mennyisége az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte az előzetes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva augusztusban 4,4 százalékkal nőtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent a termelés. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 1,3 százalékkal visszaesett.

Az adatok jelentősen elmaradnak a várakozásoktól, a havi mutatók pedig erősítik azon várakozásokat, hogy a GDP negyedéves alapon már az idei harmadik negyedévben csökkenhet - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Míg a járműgyártás még feltehetően jól teljesített, az elektronikai és telekommunikációs berendezés gyártása területén visszaesés figyelhető meg Suppan Gergely szerint. A külső kereslet látványosan lassult, miközben a belső kereslet továbbra sem tért magához, így a következő hónapokban az elemző szerint igen szerény növekedésre lehet számítani, ami alól a decemberi adat lehet kivétel a kifejezetten alacsony bázis hatására.

Suppan szerint 2012-ben a Mercedes-üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek. Idén az ipari termelés növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6,5 százalékra gyorsulhat.