K&H: Emelkedő közterhekre és hitelkamatokra számítanak a cégek

Vágólapra másolva!
Csak a banki szolgáltatásokat és a pályázati lehetőségeket látták némileg kedvezőbb színben a vállalkozások a harmadik negyedévben a K&H kkv bizalmi indexe szerint. Minden más mutató romlott, ezért az index zuhant az előző negyedévhez képest. A cégek a közterhek növekedésétől és a dráguló hitelektől tartottak leginkább.
Vágólapra másolva!

Romlott a hazai vállalkozások üzleti hangulata a K&H kkv bizalmi indexe alapján. A harmadik negyedévben két évvel ezelőtti szintre esett vissza a mutató, miután szinte az összes részindexben a cégek gyengülő bizalma jelenik meg.

A K&H negyedéves mutatója 2010 második negyedévétől csökken, az idei második negyedévben azonban volt egy megtorpanás. A legfrissebb adat szerint viszont ez csak átmeneti volt, ugyanis az eddig -12 pontos index -26 pontra esett.

A K&H szerint "az elmúlt hetek, hónapok intézkedései és az ennek nyomán kialakult bizonytalan gazdasági környezet negatívan hatott a vállalkozások jövőbeli várakozásaira, mivel a bizalmi indexet meghatározó 10 részindex közül éppen azok csökkentek a legnagyobb mértékben, amelyek a leginkább érzékenyek a gazdaságpolitika változásaira".

A részmutatók közül a közterhek és a vállalati hitelkamatok kategóriában esett leginkább a vállalati bizalom. A közterhek növekedését a megkérdezett cégek 53 százaléka valószínűsíti, miközben csak 8 százalék számít csökkenésre. Az eredmény azért is fontos, mert a vevői kapcsolatok és a pénzügyi várakozások mellett a közterhek alakulása befolyásolja legnagyobb mértékben a vállalkozások gazdasági helyzetét" - magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A kkv-k 42 százaléka jelezte a felmérésben, hogy a következő egy évben a vállalati hitelkamatok emelkedésére számít, és csak 8 százalék vár csökkenést. A fent említett tényezők mellett a vevői és szállítói kapcsolatok, a gazdaságpolitika megítélése és a versenyhelyzet alakulására vonatkozó várakozások is romlottak kisebb mértékben. 2011 harmadik negyedévében csupán két részindex növekedett minimálisan: a banki szolgáltatások és az európai uniós pályázati lehetőségekhez hozzájutás megítélése.