Megérkezett a bankok vizsgálatát kezdeményező Rogán-beadvány a GVH-hoz

Vágólapra másolva!
Megérkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a bankok vizsgálatát kezdeményező beadvány, mely annak tisztázását kéri, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a forinthitelkamatok megemelésekor.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke kedden jelentette be, kartellezés gyanúját veti fel, hogy az elmúlt napokban, a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után, több bank megemelte forinthiteleinek kamatait.

Rogán ezért arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor. A PSZÁF elnöhez pedig azzal fordult a politikus, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvények betartásával jártak-e el a forinthitelek kamatainak megemelésekor.

A versenyhivatal azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a beadványt panaszként kezeli, a szakmai iroda várhatóan adatokat fog bekérni. Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta, a felügyelet már Rogán Antal beadványának megérkezése előtti is megkezdte a hitelintézetek kondíciós listájának áttekintését.

A kartellgyanú esélyeiről itt olvashat bővebben, a végtörlesztésről szóló cikkeinket pedig itt találja.