"Néhány dologban megállapodtak" Matolcsyék a szaúdi pénzügyi vezetőkkel

Vágólapra másolva!
"Bárcsak minden egyes viszonyrendszerben ilyen nagy lépésekkel és gyorsan haladnánk előre, mint ahogy itt tesszük ezt, az arab világban" - mondta szaúd-arábiai látogatásáról Rijádban Orbán Viktor. Elmondta, hogy "megállapodtak néhány dologban", jártak a szaúdi nemzeti bank elnökénél és az ország pénzügyminiszterénél is.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerdán Rijádban háromnapos szaúd-arábiai látogatását összegezve azt mondta, várakozásaiknak megfelelően "rendkívül sikeres" tárgyalásokat folytattak a közel-keleti országban, több egyezmény aláírásáról is megállapodtak. A miniszterelnök szerint gyors gazdasági sikereket elsősorban az egészségügy és a mezőgazdaság területén lehet elérni.

Arra a felvetésre, hogy volt-e előrelépés az ügyben, hogy a szaúdiak esetleg magyar államkötvényt vásárolnak, Orbán Viktor azt válaszolta: voltak tárgyalások, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezette delegáció járt a szaúdi nemzeti bank elnökénél és az ország pénzügyminiszterénél is, és "megállapodtak néhány dologban". A miniszterelnök úgy fogalmazott: "szép jövő előtt állunk a pénzügyi együttműködés tekintetében".

Orbán kifejtette: tíz évvel ezelőtt szakadtak meg az intenzív szaúdi-magyar kapcsolatok, ezért most az volt a feladat, hogy "lelket leheljünk ebbe a kapcsolatba". Megállapodás született arról, hogy folyamatosan érkeznek majd magyar delegációk Szaúd-Arábiába, és fordítva, szaúdiak Magyarországra - közölte.

"Bárcsak minden egyes viszonyrendszerben ilyen nagy lépésekkel és gyorsan haladnánk előre, mint ahogy itt tesszük ezt, az arab világban" - összegezte Orbán Viktor.