Népszabadság: A cégek harmada számol béremeléssel jövőre

Vágólapra másolva!
A hazai kis- és középvállalkozások vezetőinek többsége arra számít, hogy cégénél stagnálni fog a bérszínvonal jövőre, miközben növekedésre mindössze harmaduk számít - írja a szerdai Népszabadság. A lap szerint a vállalkozások többsége nem gondolja, hogy az új Munka törvénykönyve csökkentené a munkaerővel kapcsolatos költségeket.
Vágólapra másolva!

A bérszínvonal stagnálásával számol 2012-ben a kis- és középvállalkozások vezetőinek többsége - írta a Népszabadság szerdán a Policy Agenda és az Ipsos felmérését ismertetve.

A felmérésben a válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy cégénél stagnálni fog a bérszínvonal, 24 százalékuk legfeljebb 5 százalékos bérnövekedéssel számol, ennél nagyobb, 5-10 százalék közötti emelkedést 9 százalékuk vár. Regionális összevetésben a Nyugat-Dunántúlon az átlagosnál nagyobb arányban várnak bérnövekedést, míg Közép-Magyarországon az átlagtól elmaradóan.

A készülő új Munka törvénykönyve, amely a kormány várakozásai szerint rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot, a válaszadók szerint többnyire nem jár a munkaerővel kapcsolatos költségek csökkenésével - írta a lap.

A felmérésben a válaszadók 63 százaléka vélte úgy, hogy az új jogszabálynak nem lesz költségcsökkentő hatása, míg 13 százalékuk minimális, 8 százalékuk pedig jelentős költségnövekedésre számít. Az új szabályozással kapcsolatos várakozásokat sem a vállalatok ágazata, sem területi elhelyezkedése nem befolyásolta érdemben - írta a Népszabadság.