Az exportcégeknek sem csodafegyver a drága euró

euró, export
Vágólapra másolva!
A gyenge forint elviekben segít az exportáló cégeknek, de a valóság azt mutatja, hogy a pozitív és negatív hatások kiegyenlítik egymást. A kis- és középvállalkozások életére pedig inkább negatív hatással van a 300 forint körüli euró, mert kevés köztük a jelentős exportot lebonyolító vállalakozás, a magas árfolyam pedig növeli a költségeiket, és az csökkenti a vevőkört.
Vágólapra másolva!

Háromszáz forint fölé emelkedett az euró árfolyama kedden és szerdán, pedig szeptember elején még 270 forint felett mozgott az árfolyam. A forintgyengülés és az ebből adódó drága euró elméletben azoknak a cégeknek kedvez, amelyek külföldön euróért adják el az itthon előállított termékeket. Ezek a vállalkozások forintban magasabb árat zsebelhetnek be, miközben költségeik nem emelkednek.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szeptember végén kifejezetten úgy látta, hogy a kilábalás szempontjából a mostani euróárfolyam nem rossz. Szerinte az exportáló cégeket segíti az euróval szemben gyenge forint, de az [origo] információi szerint részben ez a feltételezés állt a végtörlesztés terve mögött is. A döntést előkészítők úgy vélték, hogy a kormánynak kedvező lenne a mostaninál gyengébb forint, mivel ezzel erősíteni lehetne az exportra termelő hazai cégeket.

Ami bejön az egyik oldalon, kimegy a másikon

A cégek tapasztalatai ezzel szemben inkább arról szólnak, hogy amennyit nyerni, annyit veszíteni is lehet a gyenge forinton. "Csoportszinten tulajdonképpen semleges az euróerősödés hatása a cégnél" - mondta az [origo]-nak Mártonné Baj Mária, a több - építőipari elemeket előállító - gyár üzemeltetése mellett az ingatlanhasznosításban, gépgyártásban is érdekelt Leier-csoport ügyvezető igazgatója. A cégvezető hozzátette, az exportnál jól jön a magas euróárfolyam, de az import miatt csökken ez az előny. A cement esetében például a importból kellett korábban beszerezni a szükséges alapanyagot, de a jövőben magyarországi forrásból fogják ezt beszerezni, emiatt az árfolyamhatással nem kell számolnia a cégnek. Baj Mária közölte, hogy a cég építőipari ágazata viszonylag szerencsés, mert alacsony az importhányad. Hozzátette, hogy az ingatlanhasznosítási üzletágban kedvező az euró drágulása, mert évek óta euróban számláznak.

Berendi András, a Roland Divatház vezérigazgatója azt mondta, bár a cég exportja ma már minimális az olcsó ázsiai termékek térhódítása miatt, korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy amit az egyik oldalon nyer a cég, a másikon elveszíti. "Ez azt jelenti, hogy a magasabb külföldi devizaárfolyam miatti többletbevétel persze kedvező, de a gyengébb forint miatt a behozott alapanyagok ára is növekszik. Egy szimpla nyakkendő előállításához harminc különböző kellékre van szükség, például a címke vagy a bélés. A másik probléma, hogy a forintgyengülés miatt emelkedik az energia- és az üzemanyagköltség, ami szintén apasztja a cég kasszáját" - mondta a cégvezető.

A kkv-kat rosszul érintheti

"Bár kétségtelenül vannak cégek, amelyeknek egyértelműen kedvező a magas euróárfolyam, ilyenek például a magas hozzáadott értékkel termelő exportáló cégek, például a szoftverfejlesztő társaságok. Jó lehet még a gyenge forint egy olyan cégnek is, amely mondjuk Ausztriában építkezik és innen viszi a kivitelezéshez szükséges összes alapanyagot. A kkv-kra nézve összességében azonban inkább negatív hatása lehet a magas euróárfolyamnak" - mondta az [origo]-nak Tóth István János, a MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vezetője.

"A kkv-k jó része nem exportál, belföldre termel, miközben a termeléshez felhasznál importot is, amelynek beszerzése drágább lesz az árfolyamváltozásból adódóan. Ezek a tényezők pedig a kkv-k esetében ellensúlyozzák a drága euróból származó előnyöket" - mondta a szakember. Tóth István János szerint az is fontos tényező, hogy a lakossági fogyasztást egyre jobban visszafogja a magas árfolyam, mert a háztartásoknak növekvő megterhelést jelent a devizahitelek törlesztése, ami a belföldi kereslet mérséklődése irányába hat.

Rövid távú előnyt jelent a magas árfolyam

A kutatóhoz hasonlóan fogalmazott Németh Dávid, az ING elemzője, aki közölte, "igaz, hogy a magas árfolyam jó az exportőröknek, mivel azonban a magyar kivitel importvonzata jelentős, ezért csak szerény előnyhöz juttatja az érintett cégeket az euró drágulása". A közgazdász közölte, hogy a két hatás nem oltja ki egymást teljesen, tehát pozitív a végeredmény, de ez csak rövid távon segíti az exportőröket, és csak abban az esetben eredményez versenyelőnyt a magyar cégeknek a régiós társaikkal szemben, ha a forint a térségi devizáktól elszakadva gyengül a különböző devizákhoz, elsősorban az euróhoz képest.

"Ha azonos pályán mozognak a régiós devizák, akkor az árfolyammozgás nem jelent versenyelőnyt a többiekkel szemben"- fogalmazott a szakértő, és hozzátette, hogy a gyenge forint miatti pozitív hatások látszólagos előnyt jelentenek. Ez azt jelenti, hogy nem a hatékonyság és a termelékenység növelése miatt nőtt egy-egy cég bevétele, hanem a cégtől független árfolyammozgások miatt.

"Azt sem szabad elfelejteni, hogy a magas árfolyam a hiteleken keresztül visszafogja a cégek növekedését, mert számos magyar vagy magyarországi cég részben devizahitelből finanszírozza a működését, ez pedig többletkiadást eredményez. "Általánosságban nem lehet mérleget vonni arról, hogy nemzetgazdasági szinten mekkora előnyt hordoz az exportőrök számára a magas euróárfolyam. Az viszont biztos, hogy nem jelent csodafegyvert a magyar cégek, ezen belül is az exportőrök számára a drága euró" - mondta Németh Dávid.

Arra a kérdésünkre, hogy a magas euróárfolyam alacsonyabb költséggel lehet beruházni, és emiatt várható a befektetések bővülése, a szakértő azt mondta, az árfolyam csak egy sokadik paraméter az ilyen döntéseknél. "A külföldi beruházók elsősorban a gazdasági környezetet, a munkaerő költségeit, a jogbiztonságot, az infrastruktúra fejlettségét, a bankrendszert és a finanszírozási környezetet nézik. Tehát csak az árfolyam miatt nem fog idetelepülni egy cég" - fogalmazott az ING szakértője.