Napi Gazdaság: A költségvetés szerint marad az eva

Vágólapra másolva!
A költségvetés bevételi tervei szerint megmarad 2012-ben az eva, és vélhetően a kulcsa sem emelkedik az áfa növekedésével együtt - írja a szerdai Napi Gazdaság. A lap szerint azonban az illetékekben és az szja-ban lehetnek változások.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) a költségvetés melléklete szerint megmarad jövőre. Az idei bevételi tervhez képest ugyanakkor kevesebbet várnak tőle - írja a szerdai Napi Gazdaság.

Korábban Varga Mihály, a miniszterelnökség vezetője említette, hogy szóba jöhet az eva és az ekho kivezetése is a rendszerből: "minden lehetőséget meg kell vizsgálni az adóváltozásoknál is, és a parlament majd eldönti, ha bekerül elé egy ilyen javaslat" - fogalmazott akkor.

A Napi Gazdaságban megjelent írás szerint az evából tíz százalékkal alacsonyabb bevételt várnak jövőre az ideihez képest. A cikk szerint így arra lehet számítani, hogy az áfaemelést nem fogja evaemeléssel korrigálni a jogszabály, azzal, hogy az evások 27 százalékkal növelt összegű számlát állítanak ki, nagyobb bevétel után ugyanannyi adót fognak fizetni - 30 százalékot. A társasági adóban az idei tervhez képest a bevételcsökkenés jelentős, ám az még mindig felette van a 2010-es mélypontot jelentő 330 milliárdnak.

A már beterjesztettnek megfelelően emelkedik a regisztrációs adóból, a játékadóból és a jövedéki adóból származó bevétel is. Az illetékeknél is jelentős, több mint tízmilliárd forint bevételtöbbletet vár a kormány. Ennek egy része megvan, a gépjármű-átruházási illeték átalakításából 6,5 milliárd jöhet be, a többi forrás azonban egyelőre nem ismert a lap szerint.

A Napi Gazdaság szerint az szja-ban is várhatók még meglepetések a bevételi tervek alapján. A szuperbruttó részbeni meghagyásával elvileg 110 milliárd forint maradna az államkasszában, ám ehhez képest csaknem 190 milliárd forinttal számít többre a kormány. A lap szerint elképzelhető, hogy a béren kívüli juttatások területén várható - nem kedvező - változás. Ha egy sor juttatás kikerül a kedvezményes adózású körből, akkor az megdobja a büdzsét - írja a szerdai Napi Gazdaság.