Jóval magasabbak lesznek a termékdíjak

termékdíj emelés, áruház
Vágólapra másolva!
A mobiltelefonok után fizetendő termékdíj az ötszörösére, a reklámszatyrok utáni közel 15 százalékkal nő, derül ki az [origo] birtokába került törvényjavaslatból. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnek visszaosztják a tervezett 60 milliárd forintnyi bevétel legalább 30 százalékát.
Vágólapra másolva!

A termékdíjak több termék esetében is a többszörösükre emelkednek jövőre - derül ki az [origo] birtokába került törvényjavaslatból.

A költségvetést megalapozó salátatörvény-tervezet, amely hamarosan a parlament elé kerülhet, a jövő évi költségvetési tervben eddig nyitva hagyott kérdés végére pontot tesz. A 2012. évi költségvetésitörvény-javaslat az idei 21 milliárd helyett 60 milliárd forintot vár jövőre termékdíjbevételből. A salátatörvény-tervezet felsorolja, hogy az egyes termékdíjköteles termékek díjtétele hogyan alakulna jövőre. A díjnövelések közül néhányat alábbi táblázatunkban szerepeltetünk.

Termékdíjügyben lesz még egy változás. Az eddigi rendszer azzal ösztönözte újrahasznosításra a cégeket, hogy amelyik vállalkozás megoldja az általa előállított vagy forgalmazott termék hulladékának visszagyűjtését és feldolgozását, annak nem kell termékdíjat fizetnie. Ezt a mentességet - saját kapacitás híján - mindeddig úgy is érvényesíthették a cégek, ha szerződést kötöttek egy úgynevezett koordináló szervezettel, amely a gyártói kibocsátás előírt százalékában átvállalta tőlük a begyűjtést és hasznosítást. Cserébe a cég hulladékhasznosítási díjat fizetett, ami azonban csak harmada- maximum fele volt a termékdíj összegének, vagyis érdekelt volt benne, hogy a feladatot elvégezze vagy elvégeztesse.

Egy nyáron elfogadott törvény azonban átírta a játékszabályokat. Eszerint a jelenlegi magántulajdonú koordináló szervezetek munkáját egyetlen, állami hulladékgazdálkodási ügynökség, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség veszi át, a termékdíj kiváltására pedig többé nincs lehetőség. A rendszer átalakítása ezzel gyakorlatilag automatikusan megnöveli a cégek költségeit. Erre jön rá a fent említett díjtételnövelés.

A termékdíj várható változása (forint/kilogramm)

Díjköteles termékMost2012-ben
műanyag, nem kereskedelmi csomagolás2836
műanyag, kereskedelmi csomagolás, de nem reklámtáska56150
bevásárló- és reklámtáska13001500
társított rétegzett italcsomagolás120300
háztartási nagygépek3050
háztartási kisgépek3050
információs és távközlési berendezések, a rádiótelefon kivételével3050
rádiótelefon100500
játékok, szabadidős és sportfelszerelések3050
elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok3050


A nyári törvényben még azt szerepelt, hogy az OHÜ 2012 januárjától az éves termékdíjbevétel felét megkapja, azzal saját hatáskörben gazdálkodik. (Az állam legalább 24,5 milliárd forintnyi termékdíjbevételt megtartott volna magának.) Az [origo]-hoz eljutott törvényjavaslatban viszont az áll, hogy a termékdíjbevétel teljes összege az államhoz vándorol, ebből az állam visszaoszt költségvetési támogatásként legalább 30 százalékot az OHÜ-nek, azaz az új ügynökség önállósága várhatóan csökken. (Az változatlan formában lép hatályba januárban, hogy a vámhatóság is kap 5 százaléknyi, de legfeljebb 3 milliárd forintnyi forrást.)