A végtörlesztés miatt hét magyar bank leminősítését vizsgálja a Moody's

Vágólapra másolva!
Hét magyar bank - köztük az OTP és a K&H - adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá kedden a Moody's a végtörlesztéséből eredő várható veszteségekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Magyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekre hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjeli londoni bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások esetében kezdett leminősítési felülvizsgálat hét magyar bankot érint; közülük hatnak az önálló pénzügyierő-besorolása is felülvizsgálat alá került. A Moody's leminősítési felülvizsgálatai a OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.

A hitelminősítő az indoklásban közölte, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek egyösszegű, piaci árfolyam alatti végtörlesztését engedélyező törvény miatt vette felülvizsgálat alá e bankokat. A cég saját becslései szerint, ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyit is felemészthet a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájából, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg. Nem sokkal a magyar bankokat érintő bejelentés előtt látott napvilágot a hír, hogy a Moody'a hitelminősítő három fokozattal rontotta Olaszország adósbesorolását.

A Fitch szerint a magyar bankokat nem rogyasztja meg a végtörlesztés

A végtörlesztési törvény várható hatásaival a múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is külön elemzésben foglalkozott. E cég becslése szerint, ha a magyar devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.

A Fitch múlt heti elemzése szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, így egyes cégek az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el. Mindemellett az intézkedés a Fitch Ratings szerint "veszélyes precedenst teremt" más olyan közép- és kelet-európai országok számára, amelyekben szintén magas a devizaalapú hitelállomány.

A Moody's Investors Service a banki felülvizsgálatok kedd esti bejelentéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor "erősen bizonytalannak" nevezte a végtörlesztési lehetőséggel élő devizahitelesek várható számát, mivel a cég szerint sok jogosult nem lesz képes vagy nem akar majd csatlakozni a programhoz.