Fitch: Nem szorulnak segítségre a bankok a végtörlesztés miatt

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings számításai szerint a devizahitelesek 25 százaléka él majd az egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, így ez várhatóan hatással lesz a bankok tőkemegfelelési rátájára. A hitelminősítő szerint azonban attól nem kell tartani, hogy a bankok tulajdonosi vagy állami segítségre szorulnak majd.
Vágólapra másolva!

A devizaalapú hitelek végtörlesztése hatással lesz a magyar bankrendszer tőkemegfelelési rátájára, jóllehet a magyar bankok várhatóan nem szorulnak majd tulajdonosi vagy állami segítségre a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett új helyzetértékelése szerint.

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte elemzésében, hogy feltételezése szerint a piaci árfolyam alatti végtörlesztési lehetőséggel a jogosult devizahitelesek 25 százaléka él majd. Ennek alapján a Fitch Ratings úgy számol, hogy a lejárati idő előtti törlesztések hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthetnek fel a magyar bankszektor alapszintű tőkemegfelelési rátájából.

A cég szerint ettől még nem válna azonnal szükségessé a magyar bankok tőkepótlása a tulajdonos bankok vagy a magyar állam részéről. Tekintettel azonban arra, hogy a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, egyes bankok az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

A Fitch Ratings szerint azonban a végtörlesztési program önmagában nem fogja befolyásolni a cég által Magyarországra érvényben tartott, befektetési ajánlású szuverén adósbesorolást.

A hitelminősítő az elemzésben közölte: véleménye szerint a devizaalapú adósságteher problémájával kapcsolatos magyar kormányzati intézkedések kockázatokat jelentenek a bankszektorra és Magyarország befektetői megítélésére is.

A jövőbeni adósosztályzati lépések fő vezérlő tényezői azonban a középtávú deficit- és közadósság-csökkentés melletti elkötelezettség, valamint a növekedési kilátások és a külső finanszírozási kockázatok lesznek - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.