Nem retten meg az erős eurótól a kormány Cséfalvay Zoltán szerint

Vágólapra másolva!
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára szerint egyetlen bank sem hagyja el Magyarországot, és készenléti IMF-hitelre sincs szükség.
Vágólapra másolva!

Mivel a válságból való kilábaláshoz csak keletről számíthatnak kellő növekedésre, ezért egyetlen bank sem fogja elhagyni Magyarországot - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Gazdasági Rádiónak adott interjújában. Az államtitkár leszögezte, hogy ha a bankok a forinthitelek drágítása kapcsán kartellre léptek, akkor az piacellenes intézkedés.

Mint arról korábban beszámoltunk, vizsgálatokat kezdeményez a GVH-nál és a PSZÁF-nál Rogán Antal az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes vezetője. A képviselő azután beszélt erről, hogy kiderült, a legnagyobb bankok megemelik a forinthitelek kamatait, ami nehezíti a devizahitelesek végtörlesztését.

Cséfalvay Zoltán a Gazdasági Rádiónak beszélt arról is, hogy a kormány nem retten meg a forinthoz képest erős eurótól, bár nem is örül neki. Azt mondta, hogy a költségvetésben meglévő 300 milliárd forintos Országvédelmi Alap elegendő a gyenge forintból fakadó költségnövekedés fedezetére. Közölte, hogy az európai gazdaság mély válságának az eredménye a devizapiaci árfolyamok alakulása. Bár - fűzte hozzá - ez az árfolyam elvileg megkönnyíti az exportot, az árfolyamnyereségnek köszönhető kiviteli többlet nem a versenyképesség jele.

A kormány által várt 1,5 százalékos gazdasági növekedés Cséfalvay Zoltán szerint óvatos, konzervatív becslés. A fogyasztásnövekedésről azt mondta, hogy pici ugyan, 0,1-0,2 százalék, de ha nem történt volna meg a reálhozamok kifizetése, vagy az adóváltozás, akkor csökkent volna a fogyasztás. A devizahiteleseknél az így megszerzett forrás ráadásul elillant az árfolyamváltozások miatt, ezért nem jelenik meg ez a fogyasztásban; ezzel együtt mintegy 500 milliárd forint maradt az adózóknál - közölte. Az NGM államtitkára azt mondta még, hogy a jelenlegi elhúzódó válságkörnyezetben sokkal hatásosabb volt az szja-kulcshoz hozzányúlni, semmint a járulékcsökkentéshez folyamodni, ami inkább egy növekvő gazdaságban működik jól.

Az államtitkár nem ért egyet azzal az elemzői véleménnyel, hogy Magyarországnak szüksége lenne készenléti IMF-hitelre, hiszen a hitelminősítők által figyelt mutatók közül jelentősen csökkent az államadósság, stabil a növekedés, és 3 százalék alatt van az államháztartási hiány, miközben a nagy szerkezeti reformok is elindultak. A hét elején a Bank of America-Merill Lynch elemzői mondták azt, hogy az IMF-hez kellene fordulnia Magyarországnak.