Tiltott szerencsejátéknak minősített több betelefonálós műsort a NAV

Vágólapra másolva!
Több országos, és helyi sugárzású tévécsatornát bírságolt meg az adóhatóság betelefonálós műsorok miatt, mert nem volt játékengedélyük. A hatóság a tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokra ötszázezertől nyolcmillió forintig terjedő bírságot szabott ki.
Vágólapra másolva!

Televíziós csatornákon sugárzott, emelt díjas telefonhívás vagy sms útján elérhető játékokat vizsgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szerencsejáték-felügyeleti szakterület megállapította: az érintett gazdasági társaságok tiltott szerencsejátékot szerveztek - közölte az adóhatóság kedden.

Az adóhatóság megállapította, hogy az úgynevezett "betelefonálós" műsorok esetében a néző az emelt díjas hívással megfizette a tétet, megkapta a nyereményt, de ennek megszerzése túlnyomórészt a véletlentől függött. Így a játék szerencsejátéknak minősült, melyekre szervezőjük nem kért és nem kapott engedélyt - írta közleményében Honyek Péter szóvivő. A hatóság ezért az országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat, mintegy 30 céget 500 ezer forinttól 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére kötelezte.

Honyek Péter az [origo] kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a két nagy országos kereskedelmi csatorna kapott-e bírságot.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény értelmében szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos tétfizetés ellenében, meghatározott feltételekkel nyereményre válik jogosulttá akkor, ha a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. A törvény rendelkezik arról is, hogy a szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához az állami adóhatóság engedélye szükséges, valamint tiltott szerencsejátéknak minősít minden engedélyköteles szerencsejátékot, melyet a NAV engedélye nélkül szerveznek.