Napi Gazdaság: Még októberben összeülhet az OÉT utódja

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter még októberben összehívja az OÉT helyébe lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT).  Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerülhetne a tanács elé a minimálbér-emelésről és a munkaadók kompenzációjáról szóló javaslat, a napirendről hétfőn kezdődik az egyetetés.
Vágólapra másolva!

Alakulóban az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) helyébe lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) - írja a hétfői Napi Gazdaság. A lap úgy értesült, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter még októberben összehívja a testületet.

A tanács megalakításáról szóló, nyáron elfogadott törvényben felsorolt szervezetek részéről a jelentkezéshez rendelkezésre álló határidőig összesen 37 delegálásra jogosult szervezet kérte képviseletét, ezek közül kilenc munkaadói, hat munkavállalói érdekképviselet, illetve érdekképviseleti szövetség - írta a napilap hétfőn.

Ezek a szervezetek a korábban hatályos Országos Érdekegyeztető Tanácsról (OÉT) szóló törvényben előírt reprezentációt igazoló munkaadói érdekképviseletek és szakszervezeti konföderációk. A tárca tájékoztatása szerint a munkaadói érdekképviseletek, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és a Magyar Agrárkamara delegáltjai adják majd az NGTT gazdaságot képviselő tárgyaló oldalát.

A minisztériumhoz emellett hat egyéb olyan társadalmi szervezet részéről érkezett jelentkezés, melyek működésének célja a gazdasággal összefüggő érdekek képviselete, valamint tevékenységük területén jelentős piaci részesedéssel vagy gazdasági súllyal bírnak. Ezek akkor lehetnek az NGTT tagjai, ha ahhoz a gazdaságot képviselői oldal tagjai hozzájárulnak. Az NGTT-be öt személyt delegálhat majd a Nemzeti Civil Alapprogram tanácsa, ötöt pedig a tudomány képviselői, négyet a magyar kormánnyal már együttműködési megállapodást kötött egyházak.

A lap úgy tudja, az NGGT alakuló ülésének napirendje formálódik, az ezt előkészítő tárgyalás hétfőn lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerülhetne a tanács elé a minimálbér-emelésről és a munkaadók kompenzációjáról szóló javaslat, és azt sem, hogy a jövő évi költségvetésből mekkora forrás jutna az NGTT működtetésére - írta a Napi Gazdaság.