Óriási veszteséggel zárt az OTP

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
Közel 6 százalékot veszített értékéből hétfőn az OTP-részvény ára, a forint pedig levált a régiós devizákról, két és fél éves mélypontot ütve.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,7 százalékot esett hétfőn. A nagy papírok vegyesen teljesítettek, az OTP 5,9 százalékot, a Mol 0,9 százalékot esett, ezzel szemben a Magyar Telekom 1, a Richter árfolyama 1,3 százalékkal feljebb került.

A magyar piac viszonylag jól teljesített ma a világ többi részvénypiacához képest, a négy nagy papír közül három, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom elég jól megúszta a kedvezőtlen befektetői hangulatot, egyedül az OTP esett nagyot - foglalta össze a napot Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. Az OTP esésének mértéke azonban nem lógott ki az európai bankpapírok sorából.

A gyengülés hátterében a görög válság hírei állnak, vasárnap ugyanis a görög miniszterelnök elismerte, hogy az ország nem tudja tartani a deficitcélt. Athén további megszorításokról döntött, de a Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők szerint ezzel csak a gazdasági növekedés lassulását, így az adóbevételek csökkenését érik majd el.

"A görög végjáték felé közeledve borúsabbá válik a nemzetközi befektetői hangulat. A dollárt, amerikai államkötvényeket veszik a befektetők a kockázatvállalási kedv esésekor, ez történt ma is, ilyenkor pedig eladási hullám söpör végig a részvénypiacokon. A nemzetközi hangulat tehát rossz volt, de egy magyar eset is nyugtalanította ma a befektetőket: délelőtt jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy az állam magához veszi a megyei önkormányzatok adósságát, és megkezdi a tárgyalást a bankokkal az esetleges átütemezésről" - ezek játszhattak szerepet a hétfői pénzpiaci események mögött Móró szerint.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint "az, hogy az OTP ezen a héten akár új mélypontot is üthet, nem tűnik túl merész jövendölésnek".

Az európai részvényindexek is negatívban zártak hétfőn. A londoni FTSE 100 valamivel egy százalék felett esett, a francia CAC 40 közel két százalékos mínuszban zárt, a német DAX 2,16 százalékot zuhant.

A vezető elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy a forint "levált" a régiós devizákról, érdemben nagyobb értékvesztést szenvedett el, mint a zloty vagy a korona. Hétfőn késő délután a 296,50 forintos árfolyamot is átlépte az euró, legutóbb két és fél éve volt ilyen gyenge a forint.