Még tart a növekedés a feldolgozóiparban

Opel-gyár
Vágólapra másolva!
2010 szeptembere óta a második legalacsonyabb havi beszerzési menedzser indexet produkálta a magyar feldolgozóipar. Az 50,8 pontos érték még fellendülést mutat, de egy 50 pont alatti érték már recessziót jelezne.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a lassuló ütemű növekedés a feldolgozóiparban; a beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke szeptemberben 50,8 pont volt - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn. Az MLBKT közleménye emlékeztet arra, hogy ez az érték 2010 szeptember óta a második legalacsonyabb, elmarad az idei júliusi 52,1 ponttól is, ami eddig a második legkisebb volt az idén a 2011 augusztusi 50,1 pont után.

Az üzleti jelentések száz feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havonta végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. Ez a felmérés - a tapasztalatok szerint - jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A BMI 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, az alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A szeptemberi megtorpanástól eltekintve a foglalkoztatottsági index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül a tizenkettedik alkalommal. A korábbi szeptemberi értékeket nézve, az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta.

Huszonegyedik hónapja emelkedik a termelés mennyisége, amire utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, amikor 24 hónapon keresztül tartott a folyamatos bővülés. A termelési mennyiség mutatója szeptemberben az augusztusi értékhez képest csökkent - olvasható a közleményben.