Az Államadósság-kezelő vezetője szerint félreértették, nem vár leminősítést

Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség szerint Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a közgazdászok pécsi vándorgyűlésén úgy fogalmazott: nem lehet kizárni, hogy további leminősítések várnak Magyarországra. Maga az érintett néhány órával később azt mondta, hogy szavait félreértelmezték, ő inkább arra fogadna, hogy az ország hitelminősítése javul, s nem romlik.
Vágólapra másolva!

Bízunk benne, hogy Magyarország megőrzi befektetésre ajánlott kategóriáját a hitelminősítőknél, de nem lehet kizárni, hogy további leminősítést kapunk - jelentette ki a Reuters szerint a közgazdász-vándorgyűlés keretében Pécsen Pleschinger Gyula. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a tudósítás szerint hozzátette: a Standard & Poor's októberben vizsgálja felül aktuális hitelminősítését. Mint ismert: a három hitelminősítő közül kettő (S&P és Mood's) további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a hitelminősítésén, amely a befektetésre még ajánlott kategória legalsó fokán áll - írja a Portfolio.hu.

A hírportál néhány órával később arról számolt be, hogy Pleschinger Gyula pontosította az őt idéző jelentéseket. "Rossz volt az interpretációja az általam elmondott szavaknak, hiszen én csak kedélyesen úgy fogalmaztam, hogy a hitelminősítők váratlan lépéseket is tehetnek" - hangsúlyozta a Portfolio.hunak.Tájékoztatása szerint ebből olvashatták ki újságírók, hogy ezek szerint nem zárja ki az ország további leminősítését sem. Pleschinger a Portfolio.hunak hangsúlyozta: "Semmi sem indokolja az ország leminősítését, sőt ha fogadni kellene, akkor arra fogadnék, hogy következő lépésként a hitelminősítésekhez rendelt negatív kilátás el fog tűnni."

Pleschinger a találkozón azt is jelezte: az adósságkezelő a jövő év első felében lehet, hogy iszlám kötvényeket, illetve orosz rubelben denominált kötvényeket is kibocsát, amelyeket majd dollárra és euróra cserél el.

Pleschinger a rendezvényen arról is beszélt, hogy a hitelintézetek és a biztosítók a forintban vezetett államadósság finanszírozásának legfontosabb befektetői, a lakosság állampapír-vásárlása tíz év alatt a tizedével csökkent. A magyar adósságállomány szerkezetéről, a központi költségvetés és az államadósság finanszírozásának eseti és tartós elemeiről szólva kifejtette: a forintban vezetett adósságállomány finanszírozásában a legfontosabb befektetők a hitelintézetek és a biztosítók, illetve a pénztárak.

A nyugdíjpénztárak az utóbbi években már nem voltak jelentős állampapír-vásárlók, de az önkéntes pénztárak szerepe várhatóan növekedni fog. Marketingkampánnyal kívánják erősíteni a lakossági vásárlásokat, a külföldi befektetők körét pedig igyekeznek stabilizálni, például nagy állami alapok megnyerésével.