Heim Péter: Sok a rögtönzés a gazdaságpolitikában

Heim Péter, az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ybl Klub
Vágólapra másolva!
Improvizatívnak érzi a magyar kormány gazdaságpolitikáját, és a jövő évre várt növekedés túlzott optimizmusa folytán további 3-400 milliárd forintos kiigazítást tart szükségesnek 2012-re Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alapítója. Az üzletember szerint nem kerülhetjük el, hogy nagyon drasztikus változásokat vigyünk véghez a nyugdíjrendszerben.
Vágólapra másolva!

Mi a véleménye a kormány utóbbi hetekben bejelentett, elsősorban az adórendszert érintő intézkedéseiről?
- A legfontosabb, hogy legyen koherens magyar gazdaságpolitika...

Van most ilyen?
- Nem tudom, nem elemeztem mostanában, hogy van-e koherens gazdaságpolitikája Magyarországnak. Az biztos, hogy költségvetési fegyelemre van szükség. Ha ezt nézzük, akkor a jövő évi költségvetésben az eddig bejelentett intézkedéseken felül további legalább 3-400 milliárd forintos kiigazítást kell végrehajtani, hogy tartani lehessen a 2,5 százalékos hiánycélt.

A 2012-re kitűzött 1,5 százalékos növekedési célt reálisnak tartja?
- Nem, én pesszimistább vagyok, különösen a bankokat sújtó végtörlesztési lehetőség fényében. Nem végeztem részletes számításokat, de szerintem örülhetünk, ha egyáltalán pozitív lesz a növekedés jövőre. Részben ebből adódik az említett 3-400 milliárd forintos költségvetési lyuk, de szerintem más dolgok is el vannak tervezve. Sok függ persze attól is, hogy milyen intézkedésekkel áll még elő a kormány a következő hetekben.

És mekkora kiigazítás kellhet 2013-ban?
- Tekintettel a távközlési cégek különadójának csütörtökön bejelentett elbukására, az idei évhez képest 1300-1400 milliárdos. Nyilván jó szerkezetben kell megcsinálni, lehetőleg nem adóemelésekkel, hanem kiadáscsökkentéssel és drasztikus szerkezeti átalakításokkal. Várom a kormányzattól azokat az intézkedéseket, amelyek komoly változást jelentenek a kiadási oldalon, elsősorban a struktúrát átalakítva, és nem a fűnyíróelv alapján.

Például milyen konkrét területen?
- Szerintem nem lehet elkerülni, hogy a nyugdíjrendszerben előbb-utóbb nagyon drasztikus változást vigyünk véghez. A nyugdíjkiadások abszolút nagyságát jelentős mértékben csökkenteni kell.

Hogyan?
- Kétféleképp képzelhető el, vagy minden nyugdíjastól elveszünk valamennyit, vagy a nyugdíjszerű ellátásokban részesülők számát mérsékeljük jelentősen.

A kormány már jelezte, hogy a korkedvezményes és rokkantnyugdíjak területén ilyen lépésekre készül. De ez önmagában nyilván nem lenne elég.
- Nem, de ez is több, mint a semmi. Nagyon sokféle intézkedést kell meghozni. Szerintem a leglényegesebb, hogy ne legyen eklektikus a gazdaságpolitika.

Látott az eklektikusságra utaló jeleket az utóbbi időben?
- Egy kicsit úgy érzem, hogy a magyar kormányzat a szükséges hatástanulmányokat nem végzi el, nagyon sok a rögtönzés a gazdaságpolitikában, improvizatív a jellege. Nincsenek csodák a közgazdaságban, alapvető igazságokat nem lehet megkerülni. Ezeket Magyarország sem tudja megkerülni, a magyar kormányzatnak is figyelembe kell vennie a nemzetközi gazdasági folyamatokat. Nem lehet úgy gondolkozni a gazdaságról, mint valamilyen könnyen irányítható rendszerről, itt minden mindennel összefügg, ha egyvalamibe beavatkozunk, annak sok hatása van. A hatástanulmányokat mindig el kell végezni.