Osztrák hetilap: Kenőpénz indult a Magyar Energiahivatalhoz

Vágólapra másolva!
Több mint egymillió eurót szánt hivatalnokok megkenésére egy Magyarországon szélerőművet tervező osztrák energiacég - írja a News című osztrák hetilap. A burgenlandi áramszolgáltató korábbi vezetői egy ismert osztrák lobbista cégének fizettek, amelytől a pénz állítólag a Magyar Energiahivatal, illetve az E.on embereihez vándorolt.
Vágólapra másolva!

Az E.on alkalmazottainak és a Magyar Energiahivatal hivatalnokainak szánt kenőpénz lehetett az az 1 260 000 euró (mai árfolyamon mintegy 340 millió forint), amelyet a Bewag burgenlandi áramszolgáltató cég magyarországi leányvállalata fizetett ki a Hochegger Kft.-nek - állítja csütörtökön megjelent cikkében a News című osztrák hetilap, egy birtokába került bírósági ellenkérelemre hivatkozva.

A lap szerint a bécsi államügyészség által vizsgált, immár nemzetközivé vált ügy középpontjában az a szerződés áll, amelyet a Burgenland tartomány többségi tulajdonában álló Bewag egyik leányvállalata, az International Wind Power GmbH, illetve annak magyarországi cége, a Pannon Szél-Erő Kft. (PWP) kötött a több korábbi ügyben is érintett, ismert osztrák lobbista, Peter Hochegger vállalkozásával.

A News cikke szerint az ügy az után robbant ki, hogy a Bewag májusban "durva kötelezettségszegés" miatt elbocsátotta az igazgatóság két tagját, Hans Lukitsot és Josef Münzenriedert. Lukits pert indított a cég ellen, és ebben az eljárásban íródott az az ellenkereset, amelyet a hetilap idéz. Az újság szerint a Bewag új vezetése belső vizsgálatot indított, ennek eredményeit pedig az államügyészség is megkapta.

Az áramszolgáltató ellenkeresete szerint Lukits és Münzenrieder tudott arról, hogy a pénzt magyar hivatalnokoknak és döntéshozóknak szánták. A lap információi szerint az érintett személyeknek azért is tudniuk kellett a vesztegetésről, mert a Bewag jogi részlegének vezetője (aki egyben a PWP ügyvezetője is volt) többször is megtagadta a számlák aláírását. Egy alkalommal állítólag kirúgással is megfenyegették, mert nem akart aláírni egy szerződést, amelynek célja a lap szerint az E.on munkatársainak és a Magyar Energiahivatal tisztviselőinek szánt kifizetés volt - számol be a hetilap.

A News felidéz egy ismert bécsi ügyvédi irodában 2010 áprilisában lezajlott beszélgetést is. Egy munkatárs állítólag megkérdezte, kinek utalják át a pénzt, mire a Hochegger-cégek egyik alkalmazottja azt válaszolta: "Ne kérdezzen ilyeneket, egyáltalán nem akarjuk tudni! Már az is túl veszélyes lenne, ha egyáltalán tudnánk róla."

Cikkünk megjelenésekor megkerestük az E.on-t, ahonnan péntek reggel azt a választ kaptuk, hogy "az E.ON Hungária Zrt. és kapcsolt vállalkozásait ért állításokat a tények alapján alaptalannak tartja".