Vágólapra másolva!
Az alkohol, a cigaretta és a szerencsejáték adójának emelését, és a halasztható kiadások lefaragását említette a kormány hiánycsökkentő lépései közt a Tv2-nek nyilatkozó Orbán Viktor. A miniszterelnök további részleteket csak leghamarabb szerdán hajlandó elárulni.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György gazdasági miniszter a jövő héten hétfőre és keddre tervezett kétnapos kormányülésre terjeszti elő konkrét javaslatait, hogyan lehet pótolni a költségvetésből a lassuló növekedés miatt hiányzó százmilliárdos összeget - mondta a Tv2 Tények című műsorának Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint lesz egy-két olyan adó, amit meg fognak emelni. Példaként annyit mondott: olyan termékek, például az alkohol és a cigaretta jövedéki adója, illetve a szerencsejáték-adó emelkedhet, amelyek "nem a mindennapi élet legfontosabb kiadásaihoz kötődnek". Részleteket Orbán nem kívánt elárulni, szerinte leghamarabb jövő héten szerdán jelentik be az intézkedéseket.

A miniszterelnök szerint a kormány leállít minden olyan kiadást is, amit nem feltétlenül szükséges idén megvalósítani, hanem ráér egy-két év múlva. Kérdésre válaszolva ugyanakkor úgy fogalmazott: Költségvetési zárolásra nem nagyon van mód, mert a közkiadások már majdnem elérték a kritikus szintet.