Milliárdos beruházások maradhatnak el a chipsadó miatt

chips, egészségtelen ételek, Chipsadó
Vágólapra másolva!
Elmaradó beruházások és létszámleépítések kísérhetik a csütörtökön bevezetendő népegészségügyi termékdíjat - írja a csütörtöki Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Chio német tulajdonosa a népegészségügyi termékdíjról értesülve döntött úgy, hogy nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort, és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A gazdasági napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a milliárdos nagyságrendű beruházás elmaradása várhatóan nem az egyetlen veszteség, amely a csütörtökön hatályba lépő egészségügyi termékdíj, ismertebb nevén a chipsadó miatt az élelmiszeripart érinti. A Világgazdaság arról is beszámol, hogy a Hell energiaital-gyártó is "drasztikus" lépésre készül, erről azonban csak csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatójukon árulnak el részleteket.

A napilap úgy értesült, hogy végrehajtási rendelet híján szerda reggel kapták meg az élelmiszergyártók a kormányzati választ a részletekről, amelyeket a törvény szövegében szereplő ellentmondások miatt fogalmaztak meg. E szerint a chipsadót a cukros és sós termékekre, valamint magas koffeintartalmú italokra vetik ki. A terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a gyakorlatban a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie.

A júliusban elfogadott törvény számos technikai adminisztratív kérdést homályban hagyott, így az élelmiszergyártók egészen a legutolsó pillanatig nem tudtak biztos választ adni a felmerülő ellentmondásokra. Az egyik ilyen, hogy például az augusztus 31-ig kiszállított, de szeptember 1-je után értékesített termékek után kell-e adót fizetni. A szerdán megérkezett válaszból az derült ki, hogy nem - ismerteti a Világgazdaság. A csütörtökön hatályba lépett egészségügyi termékdíj az üdítőitalokra 5 Ft/liter, az energiaitalokra 250 Ft/liter, a cukrozott készítményekre 100 Ft/kg.