Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint a forgalmi adók területén van tennivaló, de a jövedelemadókat nem szabad emelni, erről ő maga beszélt, miután Orbán Viktor kormányfővel közösen egyeztetett 11 közgazdásszal az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásairól.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön 10 órától közgazdászokkal tanácskozott.

"Veszélyes Magyarországra a válság. Ettől meg kell védeni a magyar gazdaságot" - mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és közgazdászokkal. Magyarország sebezhető, elsősorban a globális helyzet miatt, de messze nem vagyunk Görögország - ezt is az NGM vezetője mondta.

A nemzetgazdasági miniszter azt állította, hogy a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy meg kell védeni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Voltak okos javaslatok" a tanácskozáson Matolcsy szerint. "A jövedelemadókat nem szabad emelni, az egykulcsos adórendszer sikeres" - hangsúlyozta Matolcsy. Szerinte a forgalmi adókat kell sokkal hatékonyabban beszedni, mert 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe erről a területről.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette, hogy meg fogják teremteni annak a 100 milliárd forintos költségvetési lyuknak a fedezetét, de "megszorító csomagot nem fog készíteni a kormány", mert az ország újjászervezését kell megoldani. A jövő heti kétnapos kormányülésen dönthetnek erről a százmilliárd forintos nemmegszorításról, és akkor tárgyalja Matolcsy elmondása szerint másodszor a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét.

Arról sem árult el semmi a miniszter, hogy miből fogja jövő héten több százalékponttal csökkenteni az államadósságot a kormány. Erre vélhetően a nyugdíjvagyon nem lesz elég, mint arra az [origo] mai cikkében rámutatott.

A közgazdászok

Ahogy az [origo] korábban megírta, a tanácskozáson részt vett Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd 2000 és 2007 között a jegybank elnöke, most a CIG Pannónia Biztosító felügyelőbizottságának elnöke. Szintén meghívást kapott Szapáry György washingtoni magyar nagykövet, aki tavaly Orbán Viktor főtanácsadója volt, és Auth Henrik is, aki Járai jegybankelnöksége alatt az MNB alelnöke volt.

Ott volt még Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese; Szász Károly PSZÁF-elnök; Csaba László, a CEU tanára; Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője; Bod Péter Ákos, a Corvinus egyetem tanára; Hamecz István, a jegybank volt fő közgazdásza; az OTP Alapkezelő vezérigazgatója; Töröcskei István, a Széchenyi Bank elnöke, Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke. A megbeszélés központi témája volt az euróválság hatása Magyarországra.

A kormány dolgozik

Orbán Viktor hétfőn, a nagykövetek előtt beszélt arról, hogy újult erővel kell folytatni az államadósság elleni harcot, valamint arról, hogy arra kell készülni, hogy a következő néhány évben Európában a válság elhúzódó hatásai miatt lassú növekedés, kínkeserves körülmények lesznek.

A kormány a jövő heti ülésén vitatja meg azt, hogy milyen intézkedésekkel foltozzák be a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt keletkező, legalább 100 milliárd forintos lyukat az idei költségvetésben.

A kormány első olvasatban szerdán tárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét. A büdzsé összeállítása nem megy konfliktusok nélkül, amint arról az [origo] beszámolt, feszültségek vannak az egyes minisztériumok és a költségvetés összeállításáért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium között a jövő évi pénzek miatt, amikből az egyes tárcák gazdálkodhatnak.