A segélycsomag feltételeinek teljesíthetőségéről vitáznak a görögök

Vágólapra másolva!
Egy görög parlamenti bizottság jelentése szerint elképzelhető, hogy az ország nem tudja teljesíteni az EU-IMF segélycsomag feltételeit, mire a görög pénzügyminiszter "hiteltelennek" minősítette az anyagot.
Vágólapra másolva!

Görögország a gazdasági teljesítmény és az adóbevételek csökkenése miatt elvétheti az EU-IMF támogatási csomag feltételeinek teljesítését - derül ki a szerdán este nyilvánosságra hozott görög parlamenti bizottsági jelentésből.

Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter a hírre reagálva a nyilvánosságra került bizottsági jelentést "hiteltelennek" nevezte, amely "nélkülözi a makrogazdasági és pénzügyi jelentések elkészítéséhez megkövetelt tudást, tapasztalatot és felelősségtudatot. Minden szükséges intézkedést meg fogunk tenni a bizottság munkájának javítása és hitelességének helyreállítása érdekében" - mondta.

A bizottsági jelentés szerint amennyiben a gazdasági-pénzügyi folyamatok nem fordulnak kedvezőbbre, az idén 8,8 százalék lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, szemben a 7,5-7,6 százalékos célkitűzéssel.

A görög pénzügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy az idei első hét hónapban 1,9 milliárd euróval csökkentek a költségvetési bevételei a tavalyi azonos periódushoz képest, miközben a kiadások 2,7 milliárd euróval emelkedtek. A görög gazdaság teljesítménye tavaly 4,5 százalékkal csökkent, és a legújabb becslések szerint az idén további 5,0-5,5 százalékkal csökken.