A Számvevőszék elnöke bonyolult költségvetés-tervezésre számít

Vágólapra másolva!
A tavalyi költségvetési évet nem jellemezte a korábbi választási esztendők elszabadult hiánya - mondta az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László szerint nehéz lesz megtervezni a jövő évi büdzsét.
Vágólapra másolva!

"Kézben tartott" volt tavaly a központi költségvetés, nem jellemezte a korábbi választási évek elszabadult hiánya, ezt tükrözi a 889,5 milliárd forintos deficit - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az elnök újságírói kérdésre azt felelte, nehéz költségvetési tervezésre lehet számítani a jövő évi büdzsé összeállításakor.

Az elnök közölte: két kormányzati ciklushoz kapcsolódott a 2010. évi költségvetés ellenőrzése, amelynek nem volt célja, hogy célszerűségi, eredményességi szempontok alapján értékeljék a gazdasági folyamatokat. A jelentés rögzítette, hogy a hiány már márciusban elérte a költségvetési törvényben meghatározott összeg 71 százalékát, és azt követően is dinamikusan emelkedett. A folyamat korrekciója az új kormány részéről azonnali beavatkozást tett szükségessé - hangsúlyozta Domokos László.

Ezért a kormány javaslatára törvény született a bankadóról, a válságadókról, a magánnyugdíj-pénztári járulékok átirányításáról, és emellett a kormány jó néhány területen zárolást rendelt el. Az ÁSZ elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az év közben bevezetett több új adónem ellenére az adóbevételek majdnem 236 milliárd forinttal elmaradtak a törvényben tervezettől, és az állami vagyonhoz kapcsolódó bevételeknél is 30 milliárd forintos elmaradás jelentkezett.