Demján ötlete volt a gazdagok különadója

Vágólapra másolva!
Demján Sándor nagyvállalkozó támogatja a vagyonos embereket érintő szolidaritási adó bevezetését. Az [origo] kilenc gazdag magyart kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a javaslatról, de csak Csányi Sándor küldött egy kitérő választ.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor nagyvállalkozó, a Trigránit Fejlesztési Zrt. elnöke a közrádió csütörtök reggeli adásában azt mondta, átmenetileg fel kellene függeszteni a kormány által adott adókönnyítést, és szolidaritási adót kellene fizetni a magasabb jövedelmek után. Demján azt mondta, hogy korábban az egyik kezdeményezője volt a javaslatnak.

A szolidaritási adó bevezetéséről a múlt héten beszélt Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő. A politikus az [origo] kérdésére elmondta, hogy a javaslatot ő nem fogja hivatalosan benyújtani, csupán egy kérdésre válaszolva beszámolt róla, hogy felmerült a "Fidesz holdudvarához is tartozó prominensek között".

Válaszok nélkül

Az [origo] megkeresett több vagyonos magyar üzletembert, hogy mi a véleményük a szolidaritási adó bevezetéséről. Csányi Sándor, az OTP Bank első embere a bank sajtóosztályán keresztül a múlt héten közölte, hogy egyelőre nincs ideje nyilatkozni. Ez után jeleztük, hogy később is várjuk a választ, de erre még nem reagált a bankvezér.

Megkerestük Futó Pétert, a Futureal ingatlanfejlesztő társaság vezetőjét, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét; a korábban a pénzügyi szektorban dolgozó Küllői Pétert; Kapolyi Lászlót, az energetikai szektorban érdekelt volt szocialista képviselőt; Kedves Ferenc és Csipak Péter vállalkozót; Nyerges Zsoltot, Magyarország egyik legnagyobb médiavállalkozóját, a Közgép nemrég megválasztott elnökét; Széles Gábort, a Videotonban, az Ikarusban és a Magyar Hírlap napilapban érdekelt üzletembert; Puch László szocialista politikust, de az e-mailben feltett kérdéseinkre csütörtök reggelig egyiküktől sem kaptunk választ.

Nem hivatalos

Pálffy a múlt héten közölte, hogy "nyugodtan lehet témázni a szolidaritási adón", még akkor is, ha az ötlet megvalósulása egyelőre "bemérhetetlen". A képviselő hangsúlyozta, hogy hivatalosan nem merült fel a Fidesz vagy a KDNP frakcióülésén az ötlet. A Fidesz pedig közölte, hogy a szóban forgó adónemről semmilyen hivatalos egyeztetés nem történt "a Fidesz-frakció illetékes testületein belül".

Warren Buffett amerikai befektető, a világ harmadik leggazdagabb embere augusztus közepén szólította fel az Egyesült Államok törvényhozóit, hogy az állam jelenlegi nehéz helyzetében vegyék komolyan a közteherviselést, és vessenek ki a mostaninál nagyobb adóterhet a legnagyobb jövedelmű amerikaiakra.

Pár napja hasonló tartalmú javaslatot tett közzé Franciaország leggazdagabb embereinek egy csoportja, köztük a L'Oréal tulajdonosa, Liliane Bettencourt és a Total olajcég vezére, Christophe de Margerie.