Várhatóan vámköteles marad a kínai bicikli az EU-ban

Vágólapra másolva!
Európai diplomáciai körökből származó információk szerint a szakpolitikusok többsége támogatta a kínai biciklik vámkötelezettségének meghosszabbítását, így a 48,5 százalékos mértékig terjedő vámok várhatóan 2016-ig érvényben maradnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság várhatóan meghosszabbítja a kínai kerékpárok és kerámia burkolólapok importjára vonatkozó vámok érvényességét. Európai diplomáciai körökből származó információk szerint a kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó politikusok többsége támogatta a vámok fenntartását, ami azt jelenti, hogy az EU évi 275 millió eurót kitevő burkolólap importját még 2016-ig közel 70 százalékig terjedő vám fogja terhelni. Hasonlóképpen 2016-ig érvényben maradnak a 48,5 százalékos mértékig terjedő vámok a kerékpárokra és alkatrészeikre.

A jelenlegi megállapodás augusztusban lejár. Ha a tagállamok megszavazzák a hosszabbítást, akkor az idén október közepén lép életbe.

Kína 700 ezer biciklit exportált az Európai Unióba, a kerékpárexport-bevétel elérte a 430 millió eurót 2009-ben. A vám 1993 óta van érvényben, mértéke az elmúlt tizennyolc évben folyamatosan emelkedett.

Európában 13 millió kerékpárt állítottak elő 2008-ban, a piac évi ötmilliárd euróra tehető. Az ágazat 20 ezer embernek ad munkát, elsősorban Németországban és Olaszországban.