A magyar feldolgozóipar szerepelt a legjobban a régióban

Vágólapra másolva!
Míg Csehországban és Lengyelországban csökkent az egyik feldolgozóipari mutató, addig Magyarországon növekedést mutatott. A hazai növekedés november óta gyors ütemben zajlik.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóipar teljesítményének egyik mutatója, a beszerzési menedzser index (BMI) Magyarországon dinamikus növekedést, míg Cseh- és Lengyelországban csökkenést mutatott júniusban, ezzel a magyar feldolgozóipar teljesített a legjobban a régióban.

Csehországban a májusi 55,9-ről 55,1 pontra csökkent a BMI, és bár 20 hónapja tartja az 50 pont feletti szintet, a júniusi eredmény 2010 februárja óta a legalacsonyabb érték. A feldolgozóipar növekedése itt tovább lassult az év hatodik hónapjában, és teljesítménye másfél éves mélypontra esett.

Lengyelországban a májusi 52,6 pontról 51,24 pontra csökkent a BMI, ez szintén negatív rekord, 2010 eleje óta a legalacsonyabb érték.

Magyarországon ezzel szemben az előző havinál 2 százalékponttal magasabb, 54,4 volt a BMI értéke júniusban, a korábbi júniusokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve az érték és a bővülés üteme átlag felettinek mondható - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteken.

A jelentés szerint 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és a növekedés üteme novembertől tartósan magas.