Szövetkezeti baromfifeldolgozó épül Zalában

Vágólapra másolva!
Baromfitenyésztő és -feldolgozó szövetkezetek fogtak össze és építenek üzemet a Zala megyei Pacsán. A beruházást önerőből, hitelből és pályázati forrásokból finanszírozzák.
Vágólapra másolva!

Közel 1,4 milliárd forintos költségvetéssel baromfifeldolgozó üzem épül Pacsán. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. több mint 90 százalékos tulajdonosa a termelői szövetkezet - közölte Bedő Tibor ügyvezető.

A 3400 négyzetméteres csarnok évente 800 ezer pulyka és 3,5 millió csirke vágására és feldolgozására lesz alkalmas, a műszaki átadást októberre tervezik, majd pár hetes próbaüzem után megindulhat a termelés. Ha az üzem teljes kapacitással működik, mintegy 200 dolgozóra lesz szükség.

A közel 1,4 milliárd forintos beruházást európai uniós támogatásból, önerőből és az OTP-től kapott hitelből finanszírozzák. Az első elképzelések szerint a beruházás költségvetése 803 millió forint volt, amelyhez 2008-ban 401 millió forint támogatást nyertek az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) pályázatán. 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást kaptak 120 ember foglalkoztatására.

A dunántúli régióban a baromfitermelőket a BÉSZ-ek (Beszerző és Értékesítő Szövetkezet) fogják össze, valamennyi szövetkezethez 15-20 termelő tartozik - ismertette Bedő Tibor. Az öt BÉSZ 2008-ban két takarmánykeverő céggel - Első Zalai Takarmánykeverő Kft. és a Zala-Cerália Kft. - és néhány magánszeméllyel megalapította a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t. A BÉSZ-ek termelői csoportokká minősítették magukat, így forgalmuk alapján uniós támogatásban részesülhettek, amit a takarmánykeverő üzem és a vágó építéséhez használnak fel.

Az ügyvezető szerint az új technológiával a zöldmezős beruházásban épített üzemben a termelésszervezéssel, korszerű csomagolástechnikával és a termelési költségek optimalizálásával el lehet érni, hogy szerepet kapjanak a piacon, ahol az élelmiszer nyomon követésnek megfelelő termékekkel tudnak megjelenni. Így a beruházás költségei minél gyorsabban - számításaik szerint 10 év alatt - megtérülhetnek. A termékek Zalai Baromfi márkanévvel jelennek meg a hazai és a nemzetközi piacon, a tervek szerint az áru 35 százalékát exportálják.