Nagyobb szerepet szán a kormány a takarékoknak a támogatott hitelprojektekben

Vágólapra másolva!
Kiemelt szerepet kell kapniuk az államilag támogatott hitelprojektekben a takarékszövetkezeteknek, mert jelentős mértékben járulnak hozzá a pénzügyi stabilitáshoz - állította Palotai Dániel, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Szerinte nem véletlen, hogy a pénzügyi válság a takarékokra kevésbé hatott, mint a kereskedelmi bankokra.
Vágólapra másolva!

Számottevő mértékben segítik az ország pénzügyi stabilitását a takarékszövetkezetek, ezért kiemelt szerephez kell jutniuk az államilag dotált hitelprojektekben - idézte Palotai Dánielt, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjét az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közleménye. Szerinte a pénzügyi válság a kereskedelmi bankokhoz viszonyítva kevésbé érintette a takarékszövetkezeteket.

Palotai Dániel a közlemény szerint arra alapozta ezt az állítását, hogy a kereskedelmi bankok tőkearányos nyeresége a 2009. évi 8,9 százalékról 2010-re 1,4 százalékra esett vissza, míg a takarékok 2009-ben 6,5 százalékos eredményt értek el, 2010-ben pedig 5,7 százalékot. Szerinte a takarékszövetkezetek visszaesése minimális, a piaci körülményeknek megfelelő.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője szerdán elmondta, bízik abban, hogy a következő években a jelenlegi öt-hat százalékos piaci részesedést sikerül megduplázniuk vagy megtriplázniuk a takarékoknak.