Ötvenmilliós versenyhivatali bírság három malomnak

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három malomipari céget bírságolt összesen 50 millió forintra, miután több közbeszerzésen a háttérben egymás közt megosztották a munkát.
Vágólapra másolva!

A H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, a Sikér Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-t, valamint a Szécsény-Mill Kft.-t bírságolta meg összesen 50 millió forintra a Gazdasági Versenyhivatal.
Amint a GVH közleményéből kiderül, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2006-ban három fordulóban írt ki közbeszerzési eljárást a Magyarország területén található intervenciós raktárakból származó gabona feldolgozására élelmiszersegélyként.

A versenyhivatal annak vizsgálatára indított eljárást, hogy a gabonafeldolgozó vállalkozások előzetesen megállapodtak-e az árakról, valamint a várható nyertesek személyéről. A GVH előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét (hajnali rajtaütést) tartott, ahol lefoglalt egy együttműködési megállapodást, amely a Sikér és a Szécsény-Mill jogelődje, a Három Malom között jött létre. Az iratból - amelynek aláírását mindkét aláíró vállalkozás elismerte - kiderül, a két cég az ajánlattételi határidő lejárta előtt felvette a kapcsolatot egymással, hogy megállapodásban rögzítsék, bármely fél a tenderen való sikeres szereplése estén a másik féllel a munka 50 százalékának elvégzésére alvállalkozói szerződést köt.

A megállapodás versenykorlátozó jellege abban áll, hogy bármelyikük nyerése esetén mindketten nyertesekké válnak. Az ajánlatok bontása után tudták, hogy rajtuk kívül más nem tett ajánlatot, ezért a vállalkozások közötti megállapodás a verseny teljes kizárásával járt.

A Gazdasági Versenyhivatal a jogsértésért a H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, valamint a vele egy cégcsoportba tartozó Szécsény-Mill Kft.-t összesen 20 millió, a Sikér Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-t 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.