Modernizálják a tiszaújvárosi szennyvíztisztítót

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Tiszaújvárosban a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója, a kivitelezés 650 millió forintba kerül. A munka 2012 nyarán fejeződik be, a hat hónapos próbaüzem után 2013. január végén áll üzembe a létesítmény - mondta Marozsák Péter, a tiszaújvárosi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Tiszaszolg Kft. ügyvezető igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A tiszaújvárosi szennyvíztisztító elavult, ezért vált szükségessé korszerűsítése - közölte Marozsák Péter. Bráz György, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város szocialista polgármestere azt mondta, uniós és hazai forrásra is pályáztak, de nem nyertek. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a Tiszaszolg Kft. saját erőből és banki hitelből korszerűsíti az 1976-ban átadott szennyvíztisztítót.

A 650 millió forintba kerülő beruházáshoz az önkormányzati tulajdonban lévő társaság 25 százalékos önerőt biztosít, a kivitelezéshez szükséges többi pénzt bankhitelből fedezik. A megújuló szennyvíztisztító a lehető legkorszerűbb lesz, a munkafolyamatokat számítógép-vezérlés irányítja, mind a mechanikai, mind pedig a biológiai tisztítás jószerivel teljes lesz, egy úgynevezett utószűrő segítségével pedig olyan tisztított víz kerül majd a Tiszába, amelynek élővilágát semmiféleképpen nem veszélyezteti.

A napi 3600 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas tiszaújvárosi létesítmény kivitelezését közbeszerzésen az Adeptus-H Zrt. és a Hídépítő Zrt. alkotta konzorcium nyerte, a telep Tiszaújváros mellett a szomszédos Sajószöged, Sajóörös és Nagycsécs szennyvizét is tisztítja.