Felavatták a legmodernebb magyarországi erőművet

Vágólapra másolva!
Az E.ON  hétfőn felavatott, 59 százalékos nettó hatásfokú erőműve a legmodernebb és a leghatékonyabb ma Magyarországon. A Győr melletti Gönyűn található létesítmény mintegy 400 millió euróba került.
Vágólapra másolva!

Az E.ON hétfőn felavatott új erőművében egy 285 megawattos gáz- és egy 148 megawattos gőzturbina termel áramot, 600 ezernél több háztartás energiaellátását biztosítva. A Győrhöz közeli Gönyűn 2009 januárjában kezdődött és idén májusban zárult az építkezés.

A hétfői ünnepségen a nemzeti színű szalagot Schmitt Pál köztársasági elnök, Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke és Bernhard Fischer, az E.ON Generation GmbH vezérigazgatója vágta át.

Az 59 százalékos nettó hatásfokú erőmű a legmodernebb és a leghatékonyabb ma Magyarországon. Tavalyelőtt 33,5 százalék volt a hazai erőművek átlagos hatékonysága - adott összehasonlítási alapot az itt elért eredményhez Bencsik János államtitkár. A cél a termelés kétharmadát adó alacsony hatékonyságú erőművek kivezetése az energiarendszerből. Ha ez lépcsőzetesen történik, az lehetőséget ad a rendszerszabályozás átalakítására is - mondta az államtitkár.

A mintegy 400 millió euró költséggel épített gönyűi létesítmény tulajdonosa, az E.ON a következő évtizedekben megkerülhetetlen szereplője lesz a hazai energiabiztonságnak - hangsúlyozta Bencsik János.

A cég 2000 óta 600 millió eurót költött erőmű-beruházásra - jegyezte meg Konrad Kreuzer a debreceni és a nyíregyházi beruházásra utalva. Bernhard Fischer, az E.ON Generation GmbH vezérigazgatója azt emelte ki: a gönyűi erőmű olyan rugalmas rendszer, amely percek alatt válaszolni tud az energiapiac igényeire.