"Pénzt kíván visszahozni" a megszavazott offshore-javaslat

Kép leírása: Parlament, plenáris ülés, országgyűlés, szünet, Rogán Antal telefonál
Vágólapra másolva!
A parlament kormánypárti többsége hétfőn este elfogadta Rogán Antal módosító javaslatát, amely újra megnyitja az utat a magyarországi jövedelmek offshore-területekre való kimenekítése előtt. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az [origo]-nak nyilatkozva azt mondta, a cél az, hogy a kimenekített pénzek visszajöjjenek a magyar gazdaságba. Átment az az indítvány is, amely a regisztrációs adó felét elengedi azoknak, akik autójukon a külföldi rendszámot magyarra lecserélik év végéig.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés tegnap késő este szavazott az év közi mini-adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokról. Köztük volt az is, amely - mint arról az [origo] beszámolt - eltörölné a személyi jövedelemadóról szóló törvény három bekezdését. A kiiktatni javasolt passzusok arról rendelkeznek, hogy az offshore-cégben keletkezett, de ki nem vett nyereséget az offshore-cég magyar tulajdonosának be kell vallania és le kell adóznia a magyar adószabályok szerint. Ezeket a pontokat 2009 végén alkotta meg a parlament, és 2010. január 1-jétől élnek, és azt a célt szolgálják, hogy ne érje meg külföldi adóparadicsomokba kimenekíteni idehaza képződött jövedelmeket az adóelőny miatt.

A fideszes Rogán Antal indítványa ezeket kiiktatni javasolta. A parlament az LMP kérésére név szerinti szavazást tartott erről a módosítóról, amely a kormánypárti képviselők igen szavazatával, az ellenzékiek nem voksával szemben, többséget is kapott. 247 honatya értett egyet a javaslattal, 90-en nemmel voksoltak, a többi képviselő nem volt jelen. Igennel szavazott többek között maga Rogán Antal, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Papcsák Ferenc, aki korábban elszámolásügyi biztos volt, Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott. A szavazáson viszont nem volt jelen Orbán Viktor kormányfő, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter, és hiányzott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is.

A szavazás végeredménye nem jelentett meglepetést, mert a parlamenti ülés előtt a kormány közzétette azoknak a javaslatoknak a listáját, amelyek elfogadását támogatja, a listán pedig ott volt Rogán kezdeményezése. Az [origo] riportere még a szavazás előtt kérdezte meg kormánypárti és ellenzéki képviselők véleményét az indítványról, a válaszok az alábbi videón láthatók:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=LdabpZkgAP7gUOvM
Képviselők a Rogán-féle offshore-javaslatról

Varga Mihály szerint tehát a javaslatok összességükben az offshore-pénzek visszaáramoltatását szolgálják, s a debreceni polgármester, Kósa Lajos szerint is összességükben kell nézni őket. Az ellenzéki képviselők élesen támadták az indítványt. A javaslat az első akadályt vette hétfőn késő este, hátra van még a jövő héten esedékes zárószavazás, de meglepő lenne, ha ott a parlament másképp döntene, így nagy eséllyel hamarosan nyitva lesz a kiskapu az offshore-ozni akarók előtt.

Rogán módosító indítványának volt egy másik része is, az is átment a tegnapi szavazáson. Ez az offshore-cégben felhalmozott vagyon hazahozatalára érvényes eddigi határidőt egy évvel, 2012 végéig meghosszabbítja. Aki jövő év végéig hazahozza a kinti adóparadicsomokban levő pénzt, az tíz százalékos adó megfizetésével legalizálja a jövedelmét, a hatóságok nem kérdezősködhetnek, hogy miből szerezte a kinti cégbe csoportosított, de hazahozott vagyont, gyakorlatilag tehát az "amnesztiaadóval" megvásárolják büntethetetlenségüket.

A regisztrációs adó felét elengedik, a bioetanolra 40 forint jövedéki adót vetnek ki

Az Országgyűlés többsége más, az adócsomaghoz beadott módosító kezdeményezésekkel is egyetértett, 240 igennel szemben csak 95 nem szavazat állt. Az egyik elengedi a regisztrációs adó felét azoknak, akik most külföldi rendszámú autót használnak Magyarországon, és közben itt is élnek, de év végéig lecserélik magyarra a rendszámot. Ők most törvényt sértenek, mert aki az év nagyobbik részében életvitelszerűen Magyarországon él és autót használ, annak idehaza kell forgalomban helyeznie az autóját, vagyis magyar rendszámot kell rakatniuk a gépkocsira, de sokan közülük inkább külföldön helyeztetik forgalomba az autót a magas magyar regisztrációs adó miatt. (Azt azonban elvetették, hogy a kis- és középkategóriás import autók regisztrációs adója 20-50 százalékkal emelkedjék, miközben a nagyteljesítményű gépkocsiké csökkenjen.)

A honatyák többsége azzal is egyetértett, hogy a jelenleg jövedékiadó-mentes bioetanolra literenként negyven forint jövedéki adót vessen ki az állam. Azt is elfogadták, hogy a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások közül az üdülési csekk 2011 októberétől kerüljön ki, mert az üdülési csekk helyébe a Széchenyi Pihenő Kártya lép, és két juttatásra nem érdemes ugyanazt a kedvezményes adózási feltételt fenntartani.

Kétszer gondoltak mást a kormánypárti frakciók, mint a kormány

Két indítványt szavazott meg a kormány akarata ellenére a kormánypárti többség. Az egyik a javasoltnál enyhébb ütemben emelné a vágott dohány jövedéki adóját. (A kormány jövő júliusig három lépésben, összesen csaknem 30 százalékkal tervezte emelni a fogyasztási dohány tételes jövedéki adóját.) A másik indítvány beemeli a Magyar Fejlesztési Bank lehetőségei közé azt, hogy ajánlattételhez, szolgáltatás nyújtásához, és vállalkozási szerződéshez is vállalhat kezességet, bankgaranciát, és egyéb bankári kötelezettséget.

Ezeket a ma elfogadott módosító indítványokat beépítik a mini-adócsomagba, amelynek a záró aktusa - mint írtuk - jövő héten jön. Ha akkor az így kiegészített törvényjavaslat is átmegy, akkor augusztus közepétől 2,4 százalékkal emelkedik a cigaretta, és ehhez hasonló mértékben nő a fogyasztási dohány jövedéki adója, majd mindkét termékkörnél jövő év elején és júliusban újabb emelés lép életbe. A kormány eredeti terve az volt, hogy a vágott dohány jövedéki adója jóval nagyobb mértékben nőjön a cigaretta adójánál, ez pedig jelentős piaci változásokhoz vezethet, mint arról az [origo] írt.

Módosítják a regisztrációs adó avultatási tábláját is, az adó a mostaninál jobban fog csökkenni az autó életkorával előrehaladva. Megszűnhet a vendéglátósok havi standolási kötelezettsége. (A jövedéki adóról szóló törvény jelenleg előírja, hogy az alkoholtermékeket árusító vendéglátóipari egységek kötelesek havonta nyilvántartást készíteni az alkoholtermékek forgalmáról.) Bővebben a csomagról itt olvashat.