Egyezséggel zárnák le a Magyar Telekom cégeinél végzett vizsgálatot

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom (MT) igazgatósága jóváhagyta az elvi megállapodást az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalával arról, hogy egyezség útján zárják le az MT-vel kapcsolatban indított vizsgálatot - tette közzé a társaság pénteken a honlapján.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom Nyrt. korábban közzétette, hogy az auditbizottsága belső vizsgálatot folytatott az MT és kapcsolt vállalkozásai montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatos, összesen több mint 31 millió euró értékű szerződésekkel összefüggésben.

A belső vizsgálatban arra keresték a választ, hogy az MT vagy montenegrói és macedóniai kapcsolt vállalkozásai teljesítettek-e olyan kifizetéseket, amelyek az Egyesült Államok jogszabályaiba, ideértve az Egyesült Államok Külföldön Kifejtett Korrupt Gyakorlatokról szóló (FCPA) törvényébe ütköztek.

Az MT auditbizottsága tájékoztatta az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát (DOJ) és az SEC-t a belső vizsgálatról. A DOJ és az SEC vizsgálatokat indított a belső vizsgálat körébe tartozó tevékenységekkel kapcsolatban.

A most jóváhagyott elvi megállapodás értelmében az MT - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a vele szemben tett állításokat - hozzájárulna egy olyan egyesült államokbeli bírósági határozathoz, amely véglegesen eltiltja az FCPA jövőbeni megsértésétől. Az elvi megállapodás értelmében az MT "vagyoni előny elvonása" (disgorgement) megfizetését és feltételesen magánjogi bírság megfizetését vállalná.

Az elvi megállapodás nem jelenti az SEC vizsgálatának végleges lezárását. A végleges egyezséget jóvá kell hagynia a társaság igazgatóságának, az SEC-nek és egy egyesült államokbeli körzeti bíróságnak.

Az MT továbbra is tárgyalásokat folytat a DOJ-vel a céggel kapcsolatos vizsgálata egyezség útján történő lezárásának lehetőségéről. A DOJ vizsgálatának bármilyen módon történő lezárása büntetőjogi szankciókhoz vezethet az MT-vel szemben, ideértve a pénzbüntetést, amely jelentős hatást gyakorolhat a cég pénzügyi helyzetére.

A Magyar Telekom 2011 második negyedévében 11,7 milliárd forint (62,4 millió USD) céltartalékot képzett a vizsgálatokkal összefüggésben. A cég közleményben jelezte, hogy a fizetési kötelezettség mértéke eltérhet a céltartalék összegétől.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.