Egyre kevesebbet vásárolnak a magyarok

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 1,3 százalékkal, az első negyedévben pedig 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest Magyarországon. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldőknél áprilisában 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi üzletek a naptárhatástól megtisztított adatok alapján áprilisban 1,3 százalékkal, az év első négy hónapjában 0,5 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak le, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok alapján az áprilisi eladások 0,4 százalékkal mérséklődtek márciushoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben áprilisban 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első négy hónapban ez az összeg 2273 milliárd forint volt.

Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi eladások értékében 46 százalékot tett ki az élelmiszer, 19 százalékot az üzemanyag, 11 százalékot a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 áprilisában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 13 tagállamban tapasztaltak bővülést, 9-ben csökkenést - közölte a KSH.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH adataira reagálva közölte, hogy áprilisban az üzemanyagoktól megszűrt forgalom alig érzékelhetően, csupán 0,1 százalékkal csökkent éves szinten az előző hónap 2,9 százalékos mérséklődésével szemben. Kifejezetten kedvező jelenségként értékeli az NGM pénteki közleményében, hogy a nyers adatok alapján az élelmiszer-, és élelmiszerjellegű termékek esetében évek óta nem látott ütemű bővülés volt tapasztalható. Az előző évhez mérten 3,1 százalékos növekedés 2006 decembere óta a legkedvezőbb érték.