Az olasz Mario Draghi lesz az Európai Központi Bank új elnöke

Vágólapra másolva!
Megkapta az uniós országok állam- és kormányfőinek támogatását Mario Draghi, így ő lesz az Európai Központi Bank (EKB) új elnöke. Az olasz jegybank Super Mariónak is becézett első embere októberben veszi át a leköszönő Jean-Claude Trichet helyét.
Vágólapra másolva!

Az olasz Mario Draghit nevezték ki az EU-országok csúcsvezetői az Európai Központi Bank új elnökévé - jelentette be Herman Van Rompuy. Az Európai Tanács elnöke a Twitteren közölte a hírt. A döntés az állam-, illetve kormányfők brüsszeli tanácskozásának pénteki zárónapján született.

Az Európai Parlament és az EKB tanácsa már korábban jóváhagyta Draghi jelöltségét. Az Európai Központi Bank jelentős szerepet játszott az eurózóna válságának kezelésében - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A 63 éves Draghi közgazdaságtant tanított a Harvard Egyetemen, dolgozott a Világbanknál és a Goldman Sachs befektetési banknál is, jelenleg pedig a Banca d'Italia olasz pénzintézet vezetője. Londonban a Goldman Sachsnál kiérdemelte a Super Mario becenevet. Hónapokkal ezelőtt Draghi neve felvetődött az olasz miniszterelnök lehetséges utódaként is, miután Silvio Berlusconi szexbotrányba keveredett, és a többségét is elveszítette a parlamentben - emlékeztet a Süddeutsche Zeitung című német lap.

Jean-Claude Trichet nyolcéves elnöki mandátuma októberben jár le az Európai Központi Bank élén.