Több pénzük lesz idén a magyaroknak, de várhatón nem költik el

Vágólapra másolva!
A lakosságnak 5 százalékkal is nőhet idén a reáljövedelme, de csak másfél százalékkal fogyaszthat többet, mint tavaly. Hiában nő a magyarok vásárlási hajlandósága, még mindig alacsony. Az exportpiacra termelő vállalatok idén is hasítani fognak, a belföldi piacra termelők kénytelenek beérni a stagnálással, derül ki a GfK és a Kopint-Tárki elemzéseiből.
Vágólapra másolva!

Nagyobb kedvük van most vásárolni az embereknek, mint volt az első negyedévben - mutatja a GfK Hungária piackutató intézet mérőszáma. Sok ok mégsincs az ünneplésre, mert a Vásárlási Hajlandóság Index mostani értéke azonban még az emelkedés után is alacsonynak számít, a tavalyi parlamenti választások utáni időszakban a második legkisebb számot mutatja az index. A vásárlási hajlandóság még mindig kritikusan alacsony - kommentálta az adatot Kozák Ákos, a GfK ügyvezető igazgatója.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) alakulásában is megtört a tavalyi év második felétől megfigyelhető csökkenés 2011 második negyedévében. A növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország gazdasági helyzetének megítélése. Utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak nagyobb mértékben.

A két részmutatóból képzett index, a Komplett Fogyasztói Bizalom Index ezeknek megfelelően szintén enyhe növekedést mutat a második negyedévben.

A lakosság megfontolt

A lakosság óvatos bizakodása tükröződik a csak lassan lábra kapó fogyasztásban. Miközben a háztartások reáljövedelme idén 4-5 százalékkal nőhet a Kopint-Tárki gazdaságkutató intézet szerint, ennek azonban javarészt egyszeri okai vannak (a magánnyugdíjpénztári reálhozamhoz jut a lakosság egy része, valamint a családi adókedvezmény megemelése is több tízmilliárd forintot hagy ott a lakosságnál). A háztartások azonban várhatóan nem költik el a teljes reáljövedelem-növekményt, egy részét megtakarítják, így a lakossági fogyasztás csupán másfél százalékkal bővülhet idén.

A vállalati szektorban sem beszélhetünk kirobbanó kilábalásról. 2011 első negyedévében a Kopint-Tárki feldolgozóipari konjunktúratesztjének több fontos mutatója is kedvezőtlen irányban lépte át a lélektani határnak számító 50 pontos szintet. Bár a statisztikai adatok mind a magyar, mind az európai feldolgozóipar kirobbanó eredő növekedését mutatják, Magyarországon a konjunktúrateszt adatai is azt bizonyítják, hogy az ágazat továbbra is jelentősen megosztott.

A csak belföldi piacokon értékesítők helyzete és kilátásai az elmúlt három hónapban tovább romlottak, míg az exportőröknek ennél sokkal kedvezőbb indikátorai vannak. A kisvállalatok továbbra sem tudnak kitörni, míg a nagyok kedvező helyzetben stagnálnak. Erőteljes bővülésre inkább a középvállalatok körében lehet számítani.

Mindenesetre idén a gazdaság 3 százalékos ütemben bővülhet a Kopint-Tárki szerint, de jövőre már nem gyorsul a gazdaság. Idén a növekedés motorja az export lehet.

Az iparban a kettősség nem szűnik meg: a kivitelre termelő vállalatok hasítanak idén is, főként gép- és elektronikai ipar, a járműgyártás, valamint a vegyipar viszi a prímet, a belföldi piacra termelő cégeknek be kell érniük a stagnálással.