Júliustól csökken a diákhitel kamata

Vágólapra másolva!
A diákhitel kamatának mértéke 2011. július 1-jétől minden eddiginél alacsonyabb szintre, nyolc százalékra mérséklődik. A hitelkonstrukcióban felvehető összegek változatlanok maradtak.
Vágólapra másolva!

Fél százalékkal csökken, így nyolc százalékra mérséklődik a diákhitel kamata 2011. július 1-től. Tíz éves fennállása óta most lesz a legalacsonyabb a kamat.

A felvehető összegek ugyanakkor nem változtak: költségtérítéses diákok maximum havi ötven, államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi negyven ezer forintot igényelhetnek. Emellett a negyven évnél fiatalabb felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket külföldi tanulmányaik során is.

A Diákhitel Központ közleménye szerint a "következetes finanszírozási politikának és a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetően" tudta a Diákhitel Központ 10 éves fennállásának legalacsonyabb kamatát meghatározni július elseje és december 31. között. A központ arr is felhívta a figyelmet, hogy továbbra sem az adófizetők pénzéből gazdálkodik, forrásait a pénz- és tőkepiacról szerzi, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés egyik jelentős eszköze az Európai Beruházási Bankkal létrejött harmadik finanszírozási szerződés is, amely a 2011-2013-as időszakban maximum 38 milliárd forint összegű, hosszú lejáratú forrás kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszi lehetővé.