Tetten érték egy közel kilencszáz milliós áfacsalás két gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Ketten előzetes letartóztatásba kerültek abban a kilencszáz millió forintos áfacsalási ügyben, amelyben az ország tizennyolc pontján, összesen száz pénzügyi nyomozó csapott le egyszerre.
Vágólapra másolva!

Pénzátadás közben érték tetten egy kilencszáz millió forintos áfacsalás két gyanúsítottját a pénzügyi nyomozók, ketten előzetes letartóztatásba kerültek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményben szerdán.

Hat cég, köztük egy nemzetközi élelmiszerkereskedelmi hálózat tagja, az eddigi adatok szerint összesen 870 millió forinttal csökkentette befizetendő általános forgalmi adóját, ezen felül további 40 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul a fiktív számlák befogadásával - közölte a NAV. A valótlan bizonylatokat két számlagyár állította ki.

A közlemény szerint az akcióban az ország tizennyolc pontján, egyszerre száz pénzügyi nyomozó dolgozott, házkutatást tartottak és a cégek vagyonát lefoglalták. A nyomozók 30 millió forintot bankszámlán zároltak, lefoglaltak egy ingatlant, amely félmilliárd forintot ér, 20 millió forint készpénzt találtak és jelentős árukészleteket vettek zár alá.

Két személy került előzetes letartóztatásba, egy személy ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A bíróság halmazati büntetésként ilyen esetekben akár tizenkét év börtönbüntetést is kiszabhat.