Magyarország közvetve részt vehet Görögország megmentésében

Vágólapra másolva!
Az uniós támogatások megkurtításával az eurózónán kívüli európai uniós tagországok is kivehetik a részüket Görögország megmentéséből. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kérdést a következő miniszterelnöki csúcson vitatják meg.
Vágólapra másolva!

A görög válság megoldásában azok az európai uniós tagországok is részt vehetnek, amelyek nem tagjai az eurózónának - mondta a Tv2-nek Orbán Viktor miniszterelnök. A felvetést a héten esedékes miniszterelnöki csúcson is megtárgyalják.

Az elképzelés szerint az eurózónán kívüli országok nem közvetlen befizetéssel vennének részt a görög mentőcsomagban, hanem vállalnák az Európai Uniótól érkező támogatások megkurtítását. Így például Magyarország kevesebb forráshoz jutna, hogy Görögország több pénzt kaphasson.

Az eurózóna pénzügyminiszterei július 3-ig adtak haladékot a görögöknek, hogy elfogadják a kormány 28 milliárd euró értékű megszorításait és 50 milliárd euró privatizációs bevételt ígérő, ötéves gazdaságpolitikai tervét, cserébe ígéretet tettek egy 120 milliárdos hitelkeret összeállítására, amelyhez 30 milliárd eurót az adósságok magánhitelezőinek önkéntes hozzájárulásából szednének össze.

A Fitch hitelminősítő ennek ellenére akkor is fizetésképtelennek tekintené Görögországot, ha a magánhitelezők önkéntes alapon vállalnának részt az ország adósságának további finanszírozásában.