Orbán: Az első csatát megnyertük a háborúban

Vágólapra másolva!
Az államadósságot több mint 1340 milliárd forinttal csökkentette ma a kormány - jelentette ki a miniszterelnök. Ennyi az átvett nyugdíjpénztári vagyon állampapírban levő része.
Vágólapra másolva!

Magyarország fordulóponthoz érkezett a mai napon, kilenc év után ugyanis csökkentette az államadósságot - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a mai kormányülésen született döntés eredményeként a GDP 80 százalékát is meghaladó mértékről közel 5 százalékponttal, több mint 1340 milliárd forinttal csökkent az államadósság. Ezzel tartós adósságcsökkentés útjára állította a kabinet az országot - fogalmazott Orbán.

Erre azért volt szükség - indokolta a kormányfő -, hogy megteremtsék Magyarország számára a fejlődés alapjait, mert a világon ma csak azok az országok tudnak eredményt elérni, amelyek stabilan képesek csökkenteni az államadósságot. Orbán megismételte korábbi kijelentését, hogy az államadósság nem egy közgazdasági tényező, hanem egy ellenség, amit le kell győzni. "Az ellenséggel szembeni háború első csatáját ma megnyertük, ezzel fontos lépést tett Magyarország a függetlenség felé" - fogalmazott Orbán. A kormányfő utalt a szovjet csapatok húsz évvel ezelőtti kivonulására, és hozzátette, ennek ellenére az elmúlt húsz évben Magyarország nem volt független az államadósság miatt. Ma egy adófizető tíz személyijövedelemadó-forintjából hét forint megy el az államadósság törlesztésére, ezért kell megnyerni a harcot. A mostani államadósság-csökkentés mértéke az EU-n belül csúcsot jelent - jelentette ki a miniszterelnök.

Az Orbán által jelzett államadósság-csökkentés egy technikai mozzanat, amely a nyugdíjpénztári vagyon tavaly ősszel eldöntött, de csak most megvalósult állami átvételére vezethető vissza, ahogyan arról nemrég az [origo] beszámolt. A magán-nyugdíjpénztári vagyont a pénztárak két hete adták át az államnak. A vagyon csaknem fele, közel 50 százaléka magyar állampapírban van. Amikor az állampapír az államhoz kerül, közgazdasági értelemben megsemmisül - hiszen az állam tulajdonába kerül egy értékpapír, amely az állam fizetési ígérvényét testesíti meg -, ez pedig az államadósság azonnali csökkenését jelenti. Ez a technikai elszámolási szabály áll az azonnali csaknem 5 százalékpontos csökkenés mögött, amelyről Orbán ma beszélt.

A nyugdíjvagyon fennmaradó, a GDP 4-5 százalékát kitevő része akkor csökkenti majd az államadósságot, ha a magyar és külföldi részvényeket, befektetési jegyeket, ingatlanokat eladja az állam, és abból törleszti a fennálló hiteleket. Hogy ez mikor valósul meg, nem tudni, azonban a pénz egy részét bizonyosan nem adósságcsökkentésre fordítja a kormány. A GDP 1 százalékára rúgó reálhozamot is ebből fizetik ki, és az Európai Uniónak leadott konvergenciaprogram szerint a MÁV és a BKV adósságának átvállalását is innen finanszírozhatja az állam - ez viszont egyenesen az államadósság növekedését vonja maga után.