Népszabadság: Az energiaitalokra háromszáz forint lenne a "hamburgeradó"

egészségtelen ételek, élelmiszer, hamburger
Vágólapra másolva!
A túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kellene megfizetni az úgynevezett népegészségügyi termékdíjat - derül ki a Népszabadság birtokába jutott tervezetből. A díjat az eredeti tervekkel szemben nem jövő januárban, hanem már szeptemberben bevezetnék, így abból idén ötmilliárd forint bevétele származhat az államnak. A kormány szerdán tárgyal a tervezetről.
Vágólapra másolva!

A hamburgeradóként emlegetett népegészségügyi termékdíjat a Népszabadság birtokába jutott törvénytervezet szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kizárólag a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kellene megfizetniük.

A Népszabadság keddi írása szerint a chips és a kóla, a jégkrémek, levesporok és az energiaitalok mellett a legtöbb édesség, csokoládé és lekvár is adóköteles lenne. Ugyanakkor a zsír vagy a tartósítószer hiányzik a tervezetből.

A lap szerint az egészségtelennek talált üdítők után a gyártóknak literenként az idén 10, jövőre 15 forintot kell fizetniük, míg az energiaitalok adója 300 forint lenne. A rágcsálnivalók népegészségügyi termékdíja kilogrammonként 400 forint, az étkezési poroké pedig kilónként 500 forint lenne a törvénytervezet szerint.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a törvényjavaslatról a szerdai kormányülésen hoznak döntést, s ha ott megkapja a kabinet támogatását, akkor még aznap be is nyújthatják - egyéni képviselői indítványként - a parlamentnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a rendelkezés drágulást hoz, és elképzelhető, hogy a várthoz képest jóval kevesebb bevétele lesz az új adóból az államnak, mert ha az értékesítési mennyiség csökken, az áfabevétel is csökken.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a jégkrém adóját kilónként 100 forintban, a csomagolt édességekét pedig kilónként 200 forintban állapítanák majd meg. A Világgazdaság pedig arról ír, hogy az extra adót jövő január helyett már szeptemberben kivetnék, így már az idén 5 milliárd forinttal gazdagodna a népegészségügyi projektekre fordítható kassza.