Az Unilever vásárolhatja ki az OTP-t a horvát Podravkából

Vágólapra másolva!
A Business.hr horvát lap értesülése szerint az Unilever multinacionális élelmiszeripari vállalat érdeklődik az OTP Bank Podravka-részesedése iránt, amelyet egy hitelkonstrukció keretében kapott meg, amelyben a Mol és az INA olajtársaságok is érintettek voltak.
Vágólapra másolva!

Az Unilever érdeklődik a Podravka 10,6 százalékát kitevő része iránt, amely jelenleg a magyar OTP Bank tulajdonában van - írta a Business.hr horvát napilap névtelenséget kérő, de az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva. Az OTP egy hitelkonstrukció keretében jutott a részvénycsomaghoz, miután a Podravka nem élt vásárlási jogával. A Világgazdaság 2010 őszén arról számolt be, hogy a Podravka nem tudja visszafizetni az OTP-től kapott 38 millió euró összegű kölcsönt, amely fedezetéül a 10,6 százalékos részvénycsomag szolgált.

Az OTP 2007-ben vette át a Merrill Lynch International amerikai nagy bank Podravkának nyújtott hitelét. A Hina horvát hírügynökség 2010 februárjában azt írta, hogy az OTP és a Podravka egy szokatlan hitelszerződést kötött. A hírügynökség által idézett sajtóbeszámolók szerint Damir Polancec, korábbi horvát gazdasági miniszter titkos megállapodást kötött az OTP-vel és a Mollal, amelynek értelmében az INA kezességet vállal az OTP által a Podravkának nyújtott hitel visszafizetéséért, cserében azért, hogy a magyar olajtársaság megszerzi a horvát olajtársaság irányítását. Erről az [origo]-nak azt mondta az OTP, hogy "mindenben eleget tesz a törvényi előírásoknak, és a külföldi társintézményekkel együttműködő magyar hatóságok számára átadta a kért dokumentációkat, következésképp törvénytisztelő, jogkövető intézményként jár el".

A Vecernji.hr horvát lap viszont hétfőn azt írta, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatóját megvádolták amiatt, hogy az irányítás megszerzése fejében 10 millió euró kenőpénzt adott a volt horvát miniszterelnöknek, Ivo Sanadernek.

A Podravka három vezetőségi tagja 2009 decemberében került előzetes letartóztatásba gyanús hitelügyletek miatt, később újabb gyanúsítottakat tartóztattak le egy 35 millió eurós sikkasztás gyanúja miatt. A vezetőket azzal gyanúsítják, hogy különböző ügyletekkel, köztük a felvett hitelekkel megszerezték a Podravka 25 százalékát. A gyanúsítottak között volt Polancec is, aki a Podravkában korábban vezető pozíciót vállalt.

A Wirtschaftsblatt osztrák lap 2010 februárjában írt arról, hogy újabb tanúkat hallgatott meg ebben az ügyben a hatóság, a lap szerint az OTP és a Mol vezetőiről lehetett szó.