Négy új hitel keretében 735 millió eurót kap Magyarország beruházásokra

Vágólapra másolva!
Többek között közlekedési, vidékfejlesztési és megújuló energiával kapcsolatos ágazatokban megvalósuló beruházásokra összesen 735 millió eurónyi hitelt ad Magyarországnak az Európai Beruházási Bank. Az erről szóló szerződéseket hétfőn írta alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Összesen 735 millió euró értékben négy új hitelt nyújt uniós alapokból támogatható kiemelt magyarországi beruházások finanszírozására az Európai Beruházási Bank (EIB). A szerződéseket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Luxembourgban írták alá, hétfőn.
Az összegből 300 millió eurót a Közlekedés Operatív Program (Közop) és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) beruházásaira, szintén 300 millió eurót kap az ország a vidékfejlesztési program keretében elsősorban az állattenyésztési és megújuló energiával kapcsolatos ágazatokban megvalósuló beruházásokra, valamint a fenntartható mezőgazdasággal, a falusi agrárturizmussal és a vidéki kulturális örökség védelmével kapcsolatos képzésekre.

További 80 millió eurót egyes kistérségek megközelíthetőségét javító kisebb projektek finanszírozására, és 55 millió eurót egészségügyi infrastruktúrával kapcsolatos beruházások támogatásra nyújtanak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében.

Philippe Maystadt, az EIB elnöke a bank közleménye szerint kijelentette: "a mai napon aláírt hitelszerződések erősítik Magyarország versenyképességét, és végső soron még több uniós forráshoz segíthetik az országot, hiszen a hitelekből az uniós alapokból támogatható kiemelt beruházásoknál Magyarországtól elvárt hozzájárulás is finanszírozható."